Гориво поскупјело у ФБиХ, Српска чека цијене сирове нафте

Цијене горива у Федерацији БиХ од јуче су веће за пет до 10 фенинга по литру, а исти сценариј се очекује и у Републици Српској уколико настави да расте цијена нафте на свјетском тржишту.

Ово је од фебруара треће поскупљење горива у БиХ. Прво су, након што је 1. фебруара на снагу ступио Закон о измјенама и допунама Закона о акцизама БиХ, пумпаџије у цијелој БиХ цијену горива подигле за 18 фенинга по литру, а други вал поскупљена био је половином прошлог мјесеца само у Републици Српској, када су цијене скочиле у просјеку седам фенинга, а сада исти сценарио имају и грађани ФБиХ.

“Енергопетрол”, један од највећих дистрибутера у ФБиХ и фирма која има највише пумпи у том ентитету, већ је повећао цијену горива, а најављују да ће наредне седмице поново доћи до повећања.

Јасмина Полимац из “Енергопетрола” каже да су цијене од понедјељка више за пет фенинга, мада је на пумпама разлика и до 10 фенинга.

“Цијене су веће због раста цијена нафте на свјетском тржишту, а од идуће седмице у плану је ново поскупљење”, истиче Полимац.

На пумпама “Хифе” јуче нису повећали цијене горива, али су из ове компаније рекли да ће цијене сигурно “ићи горе”.

“Немају најава поскупљења горива”

Из Удружења дистрибутера нафтних деривата у ФБиХ истичу да немају најава поскупљења горива, али да је чињеница да је цијена нафте порасла на свјетском тржишту и да све зависи о дистрибутерима и цијени по којој они набављају нафту.

Зоран Берак, секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори Републике Српске, истиче да гориво у Републици Српској за сада није поскупјело.

“С обзиром на то да су дистрибутери у Републици Српској недавно кориговали цијену горива у складу с повећањем цијена сирове нафте на свјетском тржишту, цијене горива у Републици Српској неће бити додатно повећане. Међутим, уколико цијене сирове нафте на свјетском тржишту наставе да расту, рафинерије ће повисити цијене својих производа, па ће и дистрибутери бити принуђени да повећају цијене горива. Битно је напоменути да је цијена горива у Српској и даље много нижа него у ФБиХ, чиме је још једном постало јасно да дистрибутери нафте и нафтних деривата у Републици Српској послују с најмањом маржом у региону”, казао је он.

Мирсад Исаковић, универзитетски професор и финансијски стручњак, истиче да је формирање цијена на тржишту слободно, те да држава на цијену нафте може утицати једино ако има резерве.

“С обзиром на то да БиХ нема резерве ни за један дан, а рецимо САД имају резерве за 15 година, онда је нормално и очекивати да цијене горива расту с обзиром на повећање цијена на свјетском тржишту”, казао је Исаковић.

Додао је да одговор треба тражити у Савјету министара БиХ и да ће то као парламентарац свакако учинити на наредној сједници Представничког дома БиХ, заказаној за 17. маја. Истиче да би раст цијена горива могао проузроковати и раст цијена осталих животних намирница.

Цијене нафте од почетка године сваки мјесец се повећавају

На свјетским тржиштима цијене нафте од почетка године сваки мјесец се повећавају. Крајем априла цијене на свјетском тржишту скочиле су за осам посто и достигле највишу разину од краја 2014. године.

У очекивању америчке одлуке о обнављању санкција Ирану и усљед продужетка економске кризе у Венецуели, цијена нафте поново расте и у понедјељак је била 76 долара за барел. На лондонском тржишту цијена барела повећана је за 80 центи и износила је 75,67 долара. На америчком тржишту барелом је трговано по 84 цента вишој цијени, која износи 70,56 долара. Цијене је подстакла криза у Венецуели, великом извознику нафте, која је засјенила повећање америчке производње за више од четвртине током протекле двије године – на 10,62 милиона барела дневно, тумаче економски аналитичари. Америчка нафтна компанија “Конокофилипс” одлучила је да преузме кључну имовину венецуеланске нафтне фирме ПДВСА на Карибима како би у арбитражном поступку испословала накнаду од двије милијарде долара. Тај потез могао би додатно да притисне ионако смањену производњу и извоз моћне венецуеланске компаније, наводе економски портали.

Иначе, потпору цијенама пружила је и оцјена Организације земаља извозница нафте (ОПЕЦ) да се вишак глобалних залиха нафте готово истопио. У мјесечном извјештају ОПЕЦ је навео и да је производња његових чланица у марту пала на 31,96 милиона барела дневно, што значи да је смањена за 201 хиљаду барела дневно у односу на фебруар. Нажалост, нафтни дистрибутери предвиђају да ће цијена барела и даље расти.

(Независне новине)