Грађани БиХ масовно траже и купују топломјере са живом иако су забрањени

Иако је продаја топломјера са живом забрањена у апотекама у БиХ, грађани широм земље све више их траже и купују путем интернета, а многи су изгубили повјерење у дигиталне топломјере јер нису поуздани

Из јавне установе Апотеке Сарајево потврдили су како већ неколико година не продају топломјере са живом.

„Жива је забрањена одлуком Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ за све мјерне инструменте у здравству, па тако и за топломјер“, казали су из Апотека Сарајево.

Грађани зато топломјере са живом углавном проналазе код интернет оглашивача и продавача на друштвеним мрежама.

Један од продавача је рекао како његови купци имају веома лоша искуства са дигиталним топломјерима због чега су изгубили повјерење у њихову тачност.

„Дигитални томпломјери знају у минути показати три различите температуре, што је веома конфузно за родитеље чије је дијете болесно па се морају питати да ли му дати лијек или не. Није то једноставно. Вјерујте ми, људи који пронађу топломјер са живом, као да су нашли злато или добили на бингу. Буквално тако и мени кажу“, каже интернет продавач који није желио откривати своје име.

Топломјери са живом на интернету коштају од шест, осам до десет марака. Поменути продавач предвиђа како они неће бити доступни још дуго.

„Можда буду на тржишту још два мјесеца или пола године јер велико је питање хоћемо ли их имати одакле набављати. Мени сад стижу из Србије, али не знам хоће ли их бити више уопће“, истиче он.

Он затим додаје како својим купцима гарантује да су топломјери са живом најтачнији те да нису опасни у оноликој мјери колико то тврде они који су донијели одлуку о њиховој забрани.

„Људи су од памтивијека користили ове томпломјере и нису се сматрали опаснима. Сад су одједном постали опасни кад је неко направио нови производ који се мора продавати. Технологија је напредовала и она се мора продавати, а не нешто старинско. Али, не смијемо заборавити колико су те старе ствари дуготрајније и тачније“, истиче продавач топломјера.

Топломјери са живом забрањени су у циљу заштите здравља људи и животне средине. Поред топломјера, како у европским земљама, тако и у БиХ, забрањено је и кориштење апарата за мјерење притиска са живом.

Како кажу стручњаци за хемикалије, жива је тешки метал са токсичним својствима. Жива се може ослободити из топломјера и приликом ослобађања одлази у земљу, воду, ваздух и акумулира се у органе живих организама.

Кад се разбије топломјер са живом, овај метал се најчешће разлије у ситне куглице које као да скакућу наоколо и дијеле се на све мање и ситније. То је због тога што је жива на собној температури у текућем стању, а шири се и скупља у односу на температуру.

Опасно је прогутати живу, али далеко опасније је удахнути живину пару. На собној температури жива испарава, и то безбојни и безмирисни плин.

Када се удахне живин плин, он пролази кроз алвеоле у плућима и улази у крвоток којим се преноси и задржава у средњем живчаном систему или остаје у еритроцитима. Стога, упозоравају медицински стручњаци, удисањем живине паре могу настати тешка оштећења дисајног система која доводе до неконтролисаног бронхитиса и упале плућа. Оштећење нервног система живином паром доводи до несанице, а потом губљења памћења и емотивне нестабилности.

Међутим, судећи према коментарима и потражњи на интернету, грађани БиХ не одустају од топломјера са живом и поред опасности које могу проузроковати.