Хоће ли се употријебити Бонска овлаштења за крађу гласова и корупцију?

ОХР и ОЕБС санкционисаће чланове изборних комисија уколико се установи да је било изборних крађа а међу онима који су под посебном присмотром је и бијељинска градска изборна комисија, гдје се очекује да би могло дођи до великог изборног инжињеринга.

У добро обавијештеним круговима, највећа изборна крађа у Републици Српској очекује се у Бијељини и први за „одстрел“ могао би бити предсједник бијељинске Градске изборне комисије Жико Крунић.

Према истом извору, ОХР и ОЕБС санкцинисаће и у другим општинама и градовима у Републици Српској и Федерацији БиХ уколико се установи крађа гласова.

Како сазнајемо, сценарио за изборну крађу на подручју Бијељине већ је направљен и то у договору Војина Митровића, који је носилац листе СНСД-а за Представнички дом ПС БиХ, и предсједника градске изборне комисије Жике Крунића, а у то је укључен и предсједник Градског одбора СНСД-а Недељко Ћорић.

О овим информацијама упознате су и канцеларије ОХР-а и ОЕБС-а и уколико се утврди да је дошло до крађе гласова не само у Бијељини него и у другим општинама и градовима БиХ одговорна лица, како сазнајемо, могли би добити трајну забрану политичког ангажовања и обављања било какве јавне функције на основу Бонских овлаштења.

Такву одлуку, уколико дође до изборне крађе и политичке корупције, већ су договорили високи представник у БиХ Валентин Инцко и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Питер Тејлор.

Уколико дође до крађе гласова, а највећа се очекује када су у питању лични гласови, сви одговорни актери биће под трајним мјерама забране у складу са Бонским овлаштењима.

Санкције које су на располагању високом представнику у БиХ на основу Бонских овлаштења већ годинама нису употријебљене у БиХ.

ОХР и ОЕБС, како сазнајемо, пажљиво ће пратити изборни процес с циљем спречавања изборног инжињеринга и крађе гласова на изборима.