Играчке у БиХ – бизнис тежак стотине милиона

Тржиште БиХ преплављено је увозним играчкама и реквизитима, којих је током прошле и за шест мјесеци ове године увезено десет милиона килограма у вриједности од 118,3 милиона марака.

Увозом господари Кина, која је у том периоду у БиХ испоручила двије трећине од укупног броја, тачније 70,5 милиона марака вриједне играчке, док је на другом мјесту Аустрија, из које је за годину и по дана увезено играчака вриједних 12,2 милиона марака.

За шест мјесеци ове године играчке су у БиХ испоручене из више од 70 земаља свијета, а њихова вриједност је 43,34 милиона КМ.

Са друге стране, БиХ је у првом полугодишту 2018. године извезла играчке вриједне 37,8 милиона марака у 40 земаља, од чега највише у Њемачку (17 милиона КМ), Аустрију (седам милиона КМ), Словенију (2,6 милиона КМ) и Холандију (милион КМ).

Овим се наставља позитиван тренд из 2017. године, када је, према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, на тарифи играчака, реквизита за спорт, дијелова и прибора забиљежен извоз од готово 60 милиона марака, опет највише у Њемачку. Занимљиво да је од тога у Кину извезено тек 30 килограма играчака, чија је вриједност скромних 927 марака.

Како смо сазнали, озбиљнијим извозом у БиХ се баве само двије компаније, а у којима, нажалост, нисмо могли пронаћи саговорнике.

„Хвала вам на јављању и интересу. Нажалост, нисмо у могућности да прихватимо ваш захтјев из разлога што ми производимо према лиценци свјетских брендова, с којима смо склопили уговор о пословној тајни, то јест да никакви наступи у медијима нису допуштени“, поручили су нам из једне од њих, предузећа „Коала Паинтингс“ из Тешња.

Они на свом wеб ситеу наводе како 95 одсто производње извозе на тржиште ЕУ, а међу партнерима се налазе реномиране индустрије играчака као што су „Плаyмобил“, „Буллyланд“, „Марклин“, „Цоманси“, „Имц Тоyс“ и други.

Иначе, играчке из увоза честа су мета Агенције за надзор над тржиштем БиХ, која их контролише у сарадњи с надлежним инспекцијама. Њихови подаци показују како у огромном увозу има доста веома лоших производа који могу да угрозе здравље потрошача, у овом случају најосјетљивије категорије, дјеце.

Тако је у оквиру надзора играчака на садржај фталата (омекшивачи) у 2018. години са тржишта Босне и Херцеговине узето 25 узорака играчака (лутке, коњићи, играчке на надувавање и сиперци), за које је извршена лабораторијска анализа.

„Она је показала да десет испитаних узорака садржи фталате у концентрацији већој од 0,1 одсто масе пластифицираног материјала, што није у складу с одредбама. Активности надзора играчака на садржај фталата су у току и до сада су са тржишта повучена и уништена 934 комада“, казали су нам у Агенцији.

Из Инспектората Републике Српске кажу како се играчке сврставају у предмете опште употребе и њихова контрола се врши, како приликом увоза, тако и у унутрашњем промету.

„У прошлој години инспекција је приликом увоза узела 145 узорака играчака за анализу, од чега су у осам случајева утврђене неправилности, те је забрањен увоз више од 1.400 комада играчака“, казала нам је Душанка Макивић, портпарол Инспектората.