Интервју начелника општине Зденка Сакана за Агенцију ОНАСА

Начелник Општине Котор Варош Зденко Сакан у интервјуу за Агенцију ОНАСА говори, између осталог, о стању општине Котор Варош, политичкој и економској ситуацији општине, запослености, те о стању инфраструктуре у општини…

ОНАСА: Како бисте оцијенили стање општине Котор Варош и какав је квалитет живота?

САКАН: Општина Котор Варош је сврстана у ред средње развијених локалних заједница са тенденцијом константног развоја и напретка. За нашу општину се слободно може рећи да има најнижу стопу незапослености у Републици Српској (РС) и да представља плодно тло за стране инвеститоре, прије свега захваљујући привредницима и њиховој намјери да проширују своје производне погоне, али и општинској управи која им је омогућила одређене повластице.
С поносом можемо рећи да је Котор Варош центар обућарске индустрије у Републици Српској и општина која има визију и конкретна запошљавања у индустрији, уз нагласак на велики извоз, што је и оријентација укупне економије Републике Српске.
Котор Варош је прва општина која је достигла и престигла предратни ниво запослености у привреди и наставља се тренд запошљавања, тако да можемо рећи да је квалитет живота изузетно добар.

ОНАСА: Каква је политичка и економска ситуација у општини Котор Варош?

САКАН: Имамо стабилну политичку ситуацију у локалном парламенту, јер скупштинску већину чини 21 од 27 одборника. Поред одборника Партије демократског прогреса (ПДП) и Српске демократске странке (СДС) у скупштинској већини су Демократски народни савез (ДНС), Социјалистичка партија (СП), Странка демократске акције (СДА) и Хрватска демократска заједница (ХДЗ), чиме смо створили добре услове за квалитетно одлучивање о свим питањима важним за живот становника наше локалне заједнице.
Једнако третирамо домаће становништво, повратнике и расељена лица, а настојимо да равномјерно улажемо у све мјесне заједнице. Фокус је стављен на асфалтирање путева и рјешавање комуналних проблема.
Ако те послове распоредимо равномјерно свака мјеста заједница ће добити понешто и у четворогодишњем мандату можемо много тога да урадимо.
Такође, настојимо да кроз сарадњу са вишим нивоима власти (Влада РС и заједничке институције БиХ) покушамо реализовати значајан број пројеката, а један од њих је санација постојеће зграде Дома здравља и изградња новог блока, који ће бити завршен до краја године.
Буџет општине је тренутно оптерећен отплатом кредита и издвајањима за запослене у административној служби и предузећима и установама чији је оснивач општина и зато је неопходно смањти трошкове како би више новца остало за инвестирање.

ОНАСА: Колика је запосленост на подручју Котор Вароша и какве су могућности отварања нових радних мјеста ради задржавања младих људи?

САКАН: Са свега 22.000 становника и око 5.200 запослених, махом фабричких радника, Котор Варош уз Дервенту има најмању стопу незапослености у БиХ.
Мада се на бироу води и 2.300 формално незапослених већина њих живе у иностранству, гдје раде на црно.
Домаћи и страни инвеститори су наставили са проширивањем производних капацитета. Фабрика обуће Дермал је у нови производни погон уложила преко два и по милиона КМ и само у овој години запослила преко 100 нових радника. Обим њиховог пословања и запошљавања се константно повећава, чиме се повећава и бруто домаћи производ, а уједно се побољшава и вањско трговинска размјена.
У обућарској индустрији посебно предњачи фабрика обуће Спортек, која запошљава преко 2000 радника, а завршена је изградња новог објекта гдје је планирано запошљавање још 500 радника. Све то како би се унаприједила успјешна сарадња са добављачима и иностраним партнерима.
Котор Варош је једна од ријетких општина у БиХ која има суфицит у извозу захваљујући предузећу Сим Техник, које је само у овој години уложило око три милиона КМ у набавку савремене опреме високог квалитета за израду машинских дијелова. Тренутно имају 235 запослена радника.
Да би у потпуности задовољили све потребе, жеље и захтјеве својих купаца, у фабрици машинских производа “Механичке конструкције” непрестано побољшавају властите производне ресурсе, улажући у производњу обнову и модернизацију производних постројења.
Од примарне прераде дрвета прије 26 година, компанија Фагус данас наставља традицију стару више од 90 година и тренутни је лидер на тржишту Републике Српске у производњи прозора и врата са сталном орјентацијом на нове производе и нова тржишта, а у оквиру “Фагус групе” послује осам чланица са преко 350 запослених радника.
Ми реално немамо проблем са одласком младих људи, али имамо са радном снагом, тако да је велики број радника из сусједних општина које долазе на посао у Котор Варош.
Поред већих предузећа Општина Котор Варош има доста малих угоститељских, трговачких и привредних предузећа која су значајна за развој Општине.

ОНАСА: Колико општина Котор Варош доприноси у развоју културе и спорта?

САКАН: Са Омладинском банком је потписан двогодишњи уговор о реализацији пројеката у вриједности од 34.000 КМ, а превасходни циљ је да се повећа учешће младих у развоју локалне заједнице.
20.000 КМ буџетских средстава смо издвојили за седам пројектних приједлога организација цивилног друштва /ОЦД/ и спортских организација.
За финансирање спортских клубова из буџета општине за 2017. годину издвојено је 80.000 КМ, а одобрено је 33.800 КМ за бесплатно кориштење спортске дворане, те додатних 4.000 КМ за кориштење сале централне ОШ „Свети Сава“.
Одборници локалног парламента су усвојили одлуку о категоризацији спортова и спортских организација, чији је циљ стварање услова за бржи развој спортова са интензивнијим учешћем грађана, а посебно младих, те постизање бољих резултата и афирмација спорта у Котор Варошу.
У сарадњи са Центром за културу, спорт и информисање орагнизујемо годишње преко 20 културних и спортских манифестација регионалног и међународног карактера, које доприносе промоцији општине.
Реконструкцијом кино-сале створени су услови за унапређење друштвеног живота кроз развој и обогаћивање програмских садржаја из области културе током цијеле године и отворене могућности за успостављање сарадње са другим општинама и градовима.
Са галеријским простором кино сала је добила савремен изглед.
Дио средстава намијењен је и за промоцију садржаја и успостављање међуопштинске сарадње у области културе, као и за подизање институционалног капацитета Центра за културу, спорт и информисање.
Организовање културних манифестација, позоришних представа и приказивање играних филмова је сада знатно лакше у оваквом објекту, а несумњиво да велику корист има и аматерско стваралаштво, културно умјетничка друштва, удружења и појединци који дјелују у области културе.

ОНАСА: Каква је туристичка понуда општине Котор Варош?

САКАН: Природни ресурси којим располаже општина Котор Варош као што су шуме и воде, а посебно извори бистре питке воде, пружају могућности за бржи и интензивни развој зимског и љетног туризма. На притокама Врбање могуће је развити, у свијету све популарнији флај-фишинг и на тај начин привући што више туриста, заљубљеника у нетакнуте природне љепоте.
На подручју општине постоје прави природни драгуљи, као што су Виленска врела, Бобас и јединствен водопад Скакавац.
Постоји велики потенцијал за развој сеоског и планинског туризма и идеални услови за развој екстремних спортова као што су параглајдинг и планинарење, пошто су обронци Влашића неодољив изазов који не смије остати неискориштен.
На подручју општине постоји спортска дворана, фудбалски стадион “Младост”, као и терени за мали фудбал, кошарку, одбојку, тенис. Постојећа спортска инфраструктура, чист ваздух и гостољубивост предуслов су да се велики број спортских екипа припрема за такмичења. Иделана локација за припреме спортских клубова су Хајдучке воде, гдје постоје сви предуслови за несметан рад спортских клубова. Један од основних задатака свакако је сачувати природу и на том плану се мора непрекидно радити, како на едуковању корисника тако и на уређењу терена погодних за све врсте туризма и спортских активности, са обавезом да се природни ресурси – туристички потенцијали приведу намјени.
Општина Котор Варош има претпоставке да користећи природне ресурсе и чисту средину развија туризам за шта је неопходно активније промовисати потенцијале за развој ове гране.
Истовремено, јако је значајно пронаћи инвеститоре те се опредијелити за проналазак одређених тржишних ниша (излетнички туризам, ловни и риболовни туризам, сеоски туризам, итд.).

ОНАСА: Да ли сте задовољни стањем инфраструктуре у општини Котор Варош?

САКАН: Општа карактеристика постојеће саобраћајне мреже на предметном подручју града је да не постоји адекватна саобраћајница у граду која би могла да прихвати транзитна кретања, већ се иста одвијају кроз центар Котор Вароша и тако доприносе повећаном времену путовања кроз град.
Проблеми везани за превоз у теретном саобраћају појављују се углавном због тога што улична мрежа није прилагођена потребама теретног саобраћаја, како по геометријским
карактеристикама улица и раскрсница, тако и по стању коловозног застора.
Како сав теретни саобраћај пролази кроз уже урбано језгро, евидентан је проблем недостатка обилазнице која би преузела теретни саобраћај.
Такође постоје одређени проблеми постојања макадамског пута и нешто слабија повезаност појединих мјесних заједница са линијским саобраћајем.
Што се тиче енергетске инфраструктуре, инсталисана снага у трансформаторској станици 110/20 киловати “Котор Варош” у планском периоду задовољава све потребе развоја општине, рачунајући са планираним повећањем оптерећења од два одсто годишње.
Хидротехничка инфраструктура ће бити знатно побољшана реконструкцијом и проширењем водоводног и канализационог система, који ће утицати на ефикасно и одрживо кориштење водних ресурса и заштиту ријеке Врбање.
Телекомуникациона инфраструктура генерално не представља сметњу развоју предметног подручја. Може се примјетити недостатак савремених телекомуникационих сервиса, као и
широкопојасног приступа интернету.
У плану је и уређење улица, уклањање и санација старих објеката и већа брига о чистоћи града.
Један од приоритета је израда пројектне документације и рјешавање имовинско-правних односа за нову зграду административне службе општине.

ОНАСА: Докле су дошли радови у реализацији пројекта “Санација и реконструкција градске водоводне мреже и проширење канализационе мреже”, те каква је сврха овог пројекта?

САКАН: Општина Котор Варош ће до краја године реализовати пројекат “Санација и реконструкција градске водоводне мреже и проширења канализационе мреже” у вриједности од 4.000.000 КМ.
Реализација пројекта састојала се из три фазе – санација постојећег изворишта, санација градске водоводне мреже и завршетак градске канализационе мреже.
Укупно ће бити замјењено 20 километара подземних инсталација градског водовода у свим улицама на подручју општине.
Реконструкција и проширење водоводног и канализационог система утицаће и на ефикасно и одрживо кориштење воде и заштиту ријеке Врбање.
Овај пројекат креиран је за потребе грађана и циљ је да обезбиједи добар и квалитетан извор воде, те уреди канализационе системе.

ОНАСА: Један од Ваших приоритета био је изградња новог блока Дома здравља. Можете ли нам рећи нешто више о томе и докле су дошли радови?

САКАН: Овогодишњи приоритет је изградња новог блока Дома здравља, у којем ће бити смјештена Хитна помоћ и дио породичне медицине, а средства за ову намјену обезбиједила је азербејџанска фондација “Хајдар Алијев”. Велику захвалност за овај пројекат дугујемо и члану Предсједништва БиХ Младену Иванићу.
Нови објекат, на површини од 850 метара квадратних, биће опремљен новом савременом опремом и намјештајем, а рок за завршетак радова је децембар.
Изградња комплетног објекта биће окончана у предвиђеном року уз висок квалитет изведених радова.
Велики дио грубих грађевинских радова је приведен крају и завршена је комплетна бетонска конструкција објекта. Постављена је кровна конструкција, а сада слиједе једнако захтјевни послови у унутрашњости објекта.
Тренутно се поставља нова фасада, јер временске прилике иду на руку извођачима радова, а осим вањског уређења постављају се водоинсталације и алуминијска столарија.
Изградњом новог блока и реконструкцијом постојећег објекта створиће се услови за бољу медицинску помоћ свих становника овог краја.
Са девет тимова породичне медицине пружање здравствене и социјалне заштите у општини је на високом нивоу. У протеклих годину руководство ове установе је набавило најсавременији ултразвучни апарат, унаприједили су рад лабараторије, обновили возни парк, а завршена је и санација постојећег објекта Дома здравља.
Упоредо са изградњом новог објекта асфалтираћемо и приступни пут до краја године, а за ту намјену из буџета Општине издвојено је 95.229 КМ.

ОНАСА: Колико општина Котор Варош помаже повратницима и расељеним лицима?

САКАН: На подручју општине 43 породице ће бити подржане у оквиру пројекта “Помоћ повратницима и расељеним лицима у шест одабраних општина/градова кроз блиску сарадњу са локалним властима”.
У сарадњи са представницима УНХЦР-а и организације “Хилфсwерк” (ХВА) из Аустрије економски ћемо оснажити угрожене породице повратника и расељених лица, те створити предуслове за њихов лакши повратак и опстанак, а вриједност пројекта је око 300.000 КМ.
Захваљујући програму Регионалног стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица и Пројекту реконструкције стамбеног фонда у општину Котор Варош ће у овој и 2018. години бити уложено 2.600.000 КМ.
Обновићемо на подручју Котор Вароша укупно 69 стамбених јединица за избјегла и расељена лица српске, бошњачке и хрватске националности.

ОНАСА: Каква је сарадња са сусједним општинама и да листе задовољни сарадњом са вишим нивоима власти?

САКАН: Асфалтирање прве дионице регионалног пута Котор Варош – Кнежево у дужини од седам километара тече предвиђеном динамиком и уколико извођаче радова послуже временске прилике дионица од Соколина до Живиница требала би бити завршена до краја године.
Значај завршетка изградње овог регионалног пута ће олакшати живот становништву двије општине, али и допринијети њиховом развоју.
Много становника сусједног Кнежева ради у Котор Варошу и изградњом пута биће олакшано њихово свакодневно путовање. Изградњом пута двије општине биће снажније повезане и самим тим подстакнут њихов развој.
Градња регионалног пута веома је важна са аспекта развоја привреде обје општине. Значајан дио радне снаге из Кнежева запослен је у которварошким фабрикама. Осим тога, поједине фирме из наше општине отварају погоне у Кнежеву. Због тога је потребно што прије завршити изградњу овог пута, јер би то оживјело двије општине, али и још јаче их повезало.
Такође, имамо добру сарадњу и са општином Челинац, али и са другим локалним заједницама у окружењу, јер значајн број њихове радне снаге је запослен у нашој општини.
Захваљујући Иванићу, реализоваћемо један од најзначајнијих пројеката у овој години, а то је изградња новог блока Дома здравља.
Очекујемо у наредном периоду већу помоћ и подршку Владе РС у реализацији одређених инфраструктурних пројеката.

ОНАСА: Шта мислите о улози и значају независног новинарства у БиХ и колико је оно битно за развој демократског друштва?

САКАН: Слобода медија и изражавања кључна је за развој демократског друштва и захтјева неуморно ангажовање државе, невладиног сектора, медија и грађана.
Да буду потпуно независни медији морају бити финансијски сигурни. Обавеза свих нас је, да у оквиру својих могућности, обезбједимо да новинари могу слободно да обављају своју професију, без цензуре или аутоцензуре, без прогона и судског гоњења, а да насиље над новинарима буде процесуирано.
Слобода изражавања је кључна за слободу и демократију и она захтјева ангажовање свих дијелова друштва, не само професионалаца.
Дакле, улога независног новинарства у БиХ је веома битна за развој демократског друштва и само такво размишљање може омогућити већу слободу медија.
Агенција ОНАСА је добар примјер независног новинарства самом чињеницом да презентује информације без политичког и економског оптерећења. Агенција није кредитно задужена, самостални сте и треба да будете примјер другима.