Јадран најтоплији у посљедњих 100 година

Kо се ових дана купао у Јадранском мору, а то је чинио и претходних година у исто вријеме, вјероватно се изненадио јер је температура воде била веома пријатна, а према процјени стручњака она је најтоплија у посљедњих 100 година.

Површинске температуре мора тренутно су око три до четири степена Целзијуса више у односу на просјек за прву половину јуна, па је тако у Сплиту и Пули температура мора била 26 степени, преноси Index.hr.

Од 2008. до 2015. просјечна температура површинског слоја Јадрана порасла је за 1,25 степени, а тај тренд убрзаног загријавања не престаје.

Ивица Вилибић из сплитске Лабораторије за физику мора Института за океанографију и рибарство каже да је интензивно загријавање мора посљедица изузетно високих температура ваздуха које су континуирано високе већ два мјесеца, од средине априла.

“Уз то, у овом раздобљу није било израженијих епизода буре, која иначе узрокује уздизање хладнијег мора из дубљих слојева и мијешање мора уз нашу обалу. Можемо рећи да су температуре у овом дијелу године највише у посљедњих стотињак година““, рекао је Вилибић.

Kако је објаснио, плитка мора, у која спада и Јадран, брже осјећају климатске промјене од океана, јер је тромост океана многоструко већа од тромости обалних мора. Он предвиђа да ће Јадран постати топлији и сланији.

„Струјање ће бити слабије, доток кисеоника у дубоке слојеве мора биће слабији, што ће имати значајан утицај на живи свијет на дну мора, температура ваздуха биће виша као и учесталост топлотних таласа, а екстреми попут топлотних таласа, изражених врућина, бујичних вода, поплављивања обалних подручја, биће учесталији. То ће имати значајан утицај на живи свијет, на човјека и на његове активности, закључио је Вилибић.