Када морате, а када не треба да трубите у саобраћају

Вјероватно сте сви примијетили да наши возачи трубе по граду, трубе ноћу, трубе да поздраве пролазнике, али не трубе гдје би требало, нпр. када претичу друга возила (нарочито када претичу колону возила, што свакако не смију, али би било корисно да бар на овај начин упозоре да то раде). У овом тексту вам доносим правила о употреби звучног и свјетлосног знака упозорења, како бисте трубили културно и у складу са законом.

Када се труби?

Према одредбама Закона о основама безбиједности саобраћаја на путевима у БИХ, возач је дужан употријебити звучни знак упозорења кад год је у питању сигурност саобраћаја а нарочито:

1) Приликом претицања или обилажења другог учесника у саобраћају на путу ван насеља, како би га упозорио на намјеравану радњу, уколико би недавањем тог знака постојала опасност од саобраћајне незгоде;

2) ако се поред коловоза налазе дјеца која не обраћају пажњу на кретање возила;

3) на путу ван насеља, прије уласка у непрегледну кривину или прије доласка на превој на којем је отежано мимоилажење.

У свим овим случајевима, возач је дужан давање звучног знака упозорења свести на неопходну мјеру. Дакле, не треба да трубите тако да уплашите и узнемирите дјецу, пјешаке, бициклисте и друге учеснике у саобраћају, него да их упозорите на своје присуство. Наравно, ако оцијените да постоји могућност саобраћајне незгоде и да ће вас други возач ударити, трубите јаче, али у редовним околностима, трубите са мјером.

Кад се „блица“?

Од првог сумрака до потпуног сванућа возач умјесто звучног знака упозорења употребљава свјетлосни знак упозорења. Дакле, ноћу се у правилу користи свјетлосни, а не звучни знак упозорења. Штавише, свјетлосни знак упозорења возач може употријебити и дању ако такав начин упозорења другим учесницима у саобраћају више одговара условима на путу.

Свјетлосни знак упозорења даје се кратким узастопним паљењем дугих свјетала, или узастопним паљењем кратких свјетала за освјетљење пута, или наизмјеничним паљењем, у кратким размацима, дугих и кратких свјетала, водећи рачуна при томе да се тиме не засљепљују возачи који долазе из супротног смјера.

За непоштовање ових правила прописана је новчана казна од 30,00 КМ.

Дакле, не трубите беспотребно! Нарочито не ноћу, у насељеним мјестима, у стамбеним зонама, око болница. Не трубите када неко вози спорије од вас, не трубите возачу који не старта довољно брзо на зеленом свјетлу, нити пјешаку који не прелази довољно брзо улицу на пјешачком прелазу. Не трубите док чекате да се неко паркира или изађе са паркинг мјеста, не трубите док чекате некога да га упозорите да пожури, не трубите да бисте поздравили пролазнике.

Трубите онда када је у питању сигурност саобраћаја, али ноћу ако је то могуће, упозорење дајте свјетлосним знаком упозорења.

Ријечи правника