Kada ste zadnji put provjerili svoje plinske boce?

Za eksploziju i požar u kući najčešći krivac su plinske boce. Juče ih je uništeno oko hiljadu na ovlašćenoj punionici gasa u Ramićima kod Banjaluke.

I nelegalno punjenje uzelo je maha u Republici Srpskoj, kažu građani. Radije koriste struju, dok se drugi izlažu opasnosti samo da bi uštedjeli, pa ne provjeravaju ni šta im se sipa u boce ni da li su punionice i benzinske stanice za to ovlašćene.

Jedan od ovlašćenih snadbjevača je i Krajina petrol.U svojoj punionici testiraju boce, važu ih i pune tečnim naftnim gasom. Najgore je, priča direktor Milovan Bajić, kada neko donese bocu koja je stara i do 25 godina, pa bi njeno korišćenje moglo da bude kobno.

“Takva boca, koja čak može dobro da izgleda, nova našminkana, možda je ventil neispravan, a to se ne može ispitati na benzinskim pumpama”, rekao je Milovan Bajić, direktor Krajina petrola.

Problem, kaže, nastaje i kada prepune bocu, pa pod pritiskom lako eksplodira. Zato bi, tvrdi, i propise trebalo dodatno uskladiti.

“Problematika je, zaista velika, a opasnost je ogromna. Mislim da nisu svjesni ni oni koji pišu pravilnike, ni korisnici”, kaže Milovan Bajić, direktor Krajina petrola.

Iz Inspektorata poručuju da nije lako utvrditi ko i kako puni plinske boce. Pravdaju se da na punionicama rijetko krše pravila pred očima inspektora.

Najbitnije za građane je da obrate pažnju na kodove na rukohvatu plinske boce. Tu su tačno upisani datumi posljednjeg testiranja. Potrošačima se preporučuje da boce provjeravaju jednom u tri ili bar pet godina zavisno od starosti.