Како нас партократија легално рекетира

Замислите да почините неко кривично дјело у Билећи или Чајничу, а затим одете у Фочу или Бијељину и МУП Српске вас не може кривично гонити. Замислите да извадите личну карту у Козарској Дубици, дођете у Добој и тамо вам кажу да вам лична карта не важи у Добоју. Није логично, зар не?

Ако почините неко кривично дјело, за њега ћете и одговарати и МУП РС ће вас гонити на цијелој територији Српске, а лична карта извађена у Дубици важиће вам на комплетном простору БиХ. Е  сад, поставља се питање, зашто то није случај и са возачком дозволом?

Наиме, када у Републици Српској мијењате мјесто пребивалишта, имате законску обавезу да извадите и нову личну карту, а након подизања нове личне карте, имате рок од 8 дана да замијените и возачку дозволу која је издата од МУП-а Српске и која би требало да важи на цијелој територији Српске! И док ћете вађење нове личне карте платити око 20 КМ, за нову возачку дозволу морате дати 3-4 пута више новца, без икакве потребе или ваљаног и логичног разлога.

Поставља се питање какве везе има возачка дозвола са промјеном мјеста пребивалишта? Ако је возачка дозвола издата од стране МУП-а, логично је да важи независно од тога да ли ви живите у Берковићима или Шековићима. МУП Српске је институција која дјелује на комплетној територији Српске, стога законско рјешење које је тренутно на снази представља чисти државни рекет који се грађанима намеће, како би се финансирала незасита партократија.

Чему овакви непотребни и нелогични намети, ако не због тога?

Ако којим случајем изгубите личну карту и желите да извадите нову, у БиХ вам се може десити да, поред тога што ћете платити стандардну цијену од 20 КМ, не добијете личну карту на 10 година, него до истека рока старе личне карте, што је опет нелогично. Ако већ изнова плаћате пуну цијену вађења наведеног идентификационог документа, ваљда је логично да вам се обнови трајање тог документа. Али, не! Партократија својим бирократским заврзламама поново намеће рекет и уцјењује грађане који, на крају, морају урадити све што им је и наређено.

Да постоји политичка воља и да партократе имају имало жеље да државу начине сервисом својих грађана, а не теретом, то би се могло лако ријешити.  Једно од рјешења би могло бити (као што је у неким западноевропским државама), да се компјутеризује читав процес, те да се људи пријављују и одјављују једноставно – путем компјутера. Бесплатно, у пар минута!  Без непотребних бироктратских препрека. А заузврат, адекватно санкционисати онога за кога се утврди да то није урадио, јер му је држава максимално олакшла и изашла у сусрет. У исто вријеме, онима који не користе или немају рачунаре, оставити могућност да се могу пријављивати као и до сада, само без горе наведених рекета.