Како су дијелили новац од акциза?

Клиx. ба дошао је у посјед транскрипта са 28. и 29. сједнице Управног одбора Управе за индиректно опорезивање која илуструје како су ентитетски министри дијелили новац од 165 милиона КМ тако што је ФБиХ припало 59 посто, а Републици Српској 39 посто и Брчко дистрикту два посто од акциза. Дониосимо најзанимљивије детаље дискусије међу члановима овог одбора.

Вјекослав Беванда, предсједавајући УО и министар финансија БиХ, информисао је чланове да нераспоређена средства од путарина износе 11.361.241 КМ, на шта је Мухамед Козадра из парламента ФБиХ констатовао да је то велики износ те да га треба чешће враћати корисницима.

Козадра је питао који су били критерији за доношење расподјеле „59 посто-39 посто-2 посто“, те да није спреман гласати за овакву одлуку.

„Привремена одлука од 2009. год. која је скоро 10 година на снази има односе који далеко одступају од оних који су уплаћени. Не може прихватити да остају ови односи јер коефицијент учешћа Федерације са 31. мартом је 70 посто, РС је око 30 посто и Брчко Дистрикт ни пола процента“, рекао је Козадра.

Зоран Тегелтија, министар финансија РС, рекао је да се одлуке морају донијети у пакету и да УО постаје политички орган а то немају право да раде. Та привремена одлука, како је рекао, донесена је у нека друга времена, и то вјероватно што се није зато што се није могла донијети другачијеи питао је ко су сад они да то заустављају.

Министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић је рекла како сматра да нису у позицији да мијењају постојећу одлуку која је донесена 2009. год. Добила је препоруку да тај дио не отварају, да је то нека будућа активност и да се сагледају све релевантне полазне основе за доношење коначне одлуке а не привремене.

Подсјетимо, предсједник Владе ФБиХ Фадил Новалић је од чланова УО УИО тражио објашњење зашто је износ од 165 милиона КМ расподијељен на штету ФБиХ. Он је овај упит послао свим члановим УО, међутим директан одговор је добио само од Мухамеда Козадре, члана Одбора из реда експерата из ФБиХ.

Козадра у допису премијеру објашњава да је у више наврата на сједници УО тражио да му се доставе критерији расподјеле прихода на начин како су утврђени 2009. и то тако да на ФБиХ отпада 59 посто, на РС 39 посто, а на Брчко Дистрикт два посто. Одговор на ово питање није добио.

Да ова расподјела иде на штету ФБиХ, Козадра је илустровао подацима према којима ће ФБиХ добити 32,4 милиона КМ мање него што је уплатила, док ће РС добити 24,9 милиона КМ више, а Брчко Дистрикт 7,4 милиона КМ више.

Козадра је напоменуо да је одлуком из 2009. која је на снази утврђено и да се од укупних прихода од путарине оставља 10 пост на подрачун ЈР-а, а што ће служити за поравњање прихода по утврђивању коначне методологије расподјеле.

Он је навео да је предлагао да се проценат за издвајање на подрачун смањи са 10 на 2-3 посто, те да је претходно он имао сагласност од министрице финансија ФБиХ Јелке Милићевић, али да је та подршка изостала на посљедњој сједници УО од 10. јула. Козадра је истакнуо да је Милићевић промијенила свој став.

Извор: Клиx.ба