Кинески језик у појединим основним и средњим школама у РС

Влада РС усвојила је Информацију о увођењу кинеског језика у школе у РС, док ће споразум о обезбјеђивању наставника бити потписан с Конфучијевим институтом са сједиштем у кинеском граду Ханбан.

Овај институт ће обезбиједити наставнике за извођење наставе кинеског језика у РС на основу споразума, за чије потписивање је овлаштен министар просвјете и културе РС, саопштено је из Бироа Владе РС за односе с јавношћу.

“Министарство је предложило школе у којима су ученици исказали интересовање за изучавање кинеског језика, те је од другог полугодишта школске 2017/2018. године овај језик уведен као факултативан у основним школама ‘Свети Сава’ у Источном Новом Сарајеву, ‘Свети Сава’ у Добоју, ‘Георги Стојков Раковски’ у Бањалуци, ‘Србија’ у Шамцу и у Средњошколском центру Фоча”, наводе из Бироа.

Истичу да се у сарадњи с Конфучијевим институтом кинески језик изучава и у бањалучкој Гимназији, и то у двије групе, почетној и напредној по 20 ученика, те да је у току и реализација пројекта добијања Конфучијеве учионице.

Данијела Мрда, директорица ОШ “Свети Сава” Источно Ново Сарајево, казала је да се од прошле школске године од другог полугодишта у њиховој школи кинески језик изучава факултативно.

“Свршени студенти кинеског језика Универзитета у Источном Сарајеву засад држе часове, ми тренутно имамо пет група ученика, које варирају од 150 до 250 ученика свих узраста од првог до деветог разреда”, казала је Мрда.

Према њеним ријечима, ђаци обожавају учење кинеског језика и врло лако усвајају нове термине и ријечи.

“Неколико школа, а и наша, које су ушле у програм факултативног учења кинеског језика, требало би да добију и стране лекторе, јер би тиме прича била озбиљнија и онда би кинески језик сигурно имао перспективу”, казала је Мрда.

Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основих школа бањалучке регије, сматра да увођење кинеског језика неће бити масовно већ у неколико школа, гдје има заинтересованости ученика и родитеља да ђаци изучавају овај страни језик.

“У сваком случају, учење било којег страног језика је добро, а поготово у данашње вријеме, када је сарадња с било којим дијелом свијета лакша када знамо стране језике”, рекао је Попржен.

Драган Мрдић, предсједник Актива директора основних школа Херцеговине, рекао је да на Филозофском факултету у Палама постоји Одсјек за кинески језик, који ће производити професоре кинеског језика.

Сања Муњиза, предсједница Актива директора основних школа приједорске регије, истиче да су у школама проводене анкета међу ученицима и родитељима у вези са заинтересованошћу за изучавање кинсеког језика.

“Неког посебног интереса није било, а моје лично мишљење је да није потребно да наши ђаци изучавају кинески језик у редовној настави”, казала је Муњиза.