Kоја нова занимања би могла дочекати мале матуранте у Српској

Мали матуранти у Републици Српској приликом избора занимања на располагању ће имати и неколико нових смјерова, уколико Министарство просвјете и културе Републике Српске усвоји приједлоге које су им средње школе доставиле, казали су директори образовних установа.

Тако би се пред свршеним основцима могла наћи занимања монтер суве градње – молер и керамичар – каменорезац, кувар, конобар, али и пословно-правни техничар.

Љубан Бајић, предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије и директор Грађевинске школе, истиче да су у сарадњи са Привредном комором и Унијом послодаваца за наредну школску годину предложили неколико дефицитарних занимања.

„Ми смо као Грађевинска школа предложили занимање монтер суве градње – молер и керамичар – каменорезац, то би била комбинована занимања“, рекао је Бајић.

Додао је да у та два разреда планирају да упишу по 12 ђака, јер, како каже, овај кадар је и те како потребан тржишту рада.

Истиче да ђацима након завршеног школовања ова занимања пружају могућност бржег запослења.

„Овај посао је добро плаћен, послодавцима је увијек потребан радник са овим занимањем, али постоји и могућност да самостално раде“, каже Бајић.

Сузана Шврака, директорица Центра средњих школа „Иво Андрић“ Прњавор, истиче да су од наредне године планирали уписати нова занимања – кувар и конобар.

„Нисмо дуго уписивали ђаке у ова занимања, сигурно неколико година, тако да смо планирали да упишемо два разреда од по 24 ученика“, рекла је Шврака и додала да се нада да ће велики број ученика да се одлучи да упише ово занимања.

„Будући да скоро па све локалне заједнице муче муку управо са недостатком овог кадра, надамо се да ће наши будући ђаци знати то да препознају, те ће уписати ово занимање“, истакла је Шврака.

Да су нова занимања потребна нашем тржишту, сматра и Бојан Бакал, директор Пољопривредне школе Бања Лука, који је рекао да су тренутно у процесу добијања одређених сагласности да у понуди имају смјерове техничар нутрициониста и фитофармацеутски техничар.

„Надамо се да ћемо успјети да добијемо потребне сагласности, тако да бисмо могли имати нова занимања“, рекао је Бакал.

Душко Ђурић, предсједник Актива директора средњих школа регије Семберија, рекао је да су већ Министарству просвјете и културе Српске упутили неке приједлоге занимања конкретно у њиховој школи.

„Углавном је то економска струка, а занимања су пословно-правни техничар, економски, банкарски, трговачки, пословно-информатички смјер“, рекао је Ђурић.

Из Министарстава просвјете и културе Републике Српке рекли су да они тренутно разматрају пристигле планове уписа које су средње школе доставиле, као и захтјеве за увођењем нових занимања.

„До краја марта ове године, у складу са законом, донијећемо правилник о плану уписа ученика у први разред средњих школа у школској 2024/25. години, којим ће се утврдити број ученика, одјељења, смјерова у гимназијама, струка и занимања у стручним и техничким школама“, рекли су из овог министарства.

Додају да су у овој школској години, а у складу са захтјевима привреде, нова занимања техничар за роботику и ЦНЦ оператер она која се спроводе као оглед у три школе у Републици Српској.