Колико ће то да кошта грађане?

Возачи у БиХ ускоро би папирне саобраћајне дозволе требали да замијене новим, пластичним, налик личним картама и возачким дозволама. То је заједничка идеја Агенције за идентификационе документе (ИДДЕЕА) и Министарства саобраћаја и комуникација БиХ . Струка упозорава да би модернизација саобраћајних дозвола могла додатно коштати грађане БиХ.

Агенција за идентификационе документе БиХ иницирала је почетак процеса измјена и допуна законских оквира и прописа чији би крајњи циљ требао да буде замјена тренутних саобраћајних дозвола са новим и модернијим чипованим картицама. Међутим, више детаља о пројекту модернизације саобраћајних дозвола и о евентуалној цијени, нису нам знали рећи.

Модернизацију саобраћајних дозвола подржали су и у Министарству транспорта и комуникација БиХ али под условом да издавање нових докумената не поскупи. Осим тога, министарство тражи и начин да се у једној картици обједине саобраћајна дозвола и власничка књижица за аутомобиле чиме би се смањио и трошак издавања потврда.

„Идеја је да се саобраћајне дозволе почну мијењати када агенцији ИДДЕЕА истекну залихе папирних дозвола које се сада користе или да нову пластичну картицу добијете када будете морали мијењати папирну дозволу, јер у њој више нема мјеста за печате и потписе. Никако се не би ишло на то да сви одједном морамо да замијенимо саобраћајне дозволе“, казали су у Министарству транспорта и комуникација БиХ.

„Проблем електронских саобраћајних дозвола је то што се голим оком неће моћи видјети ни да ли је возило регистровано ни ко је власник. За то су потребни електронски читачи, који су за БиХ скупи.  Све трошкове поново ће сносити грађани, поручују из Удружења за унапређење безбиједности саобраћаја Републике Српске.

Након усаглашавања ставова Агенције за идентификациона документа и Министарства транспорта и комуникација БиХ о потребним измјенама закона, све се просљеђује у Савјет министара БиХ чији би задатак био усвајање измјена закона што би у коначници значило почетак процеса замјене саобраћајних дозвола у БиХ.

БН ТВ