Колико троше Додик и Жељка?

Ревизорски извјештаји Службе предсједника РС и Генералног секретаријата Владе Српске су позитивни. Ипак, кад се зађе у суштину трошења новца грађана, наилази се на низ нелогичности.

Попут грантова Владе Српске јавним медијима, који достижу невјероватну цифру од 3 милиона и 700 хиљада марака, као и буџет предсједника Српске, који се из године у годину повећава.

Па је тако и ове године Милораду Додику било потребно више од 10 милиона марака за измириње свих трошкова његове службе.

Буџет предсједника Републике се из године у годину повећава, па су тако и овај пут трошкови премашили 10 милиона марака, тачније 500 хиљада марака плус. Иако је финансијско пословање оцијењено као потпуно позитивно и упркос приказаној уштеди од 2 одсто, Милорад Додик сваке године узима све више новца из џепова грађана.

За разлику од 2014. године, када је потрошио 9 милиона и 800 хиљада, у прошлој години му је очигледно требао тек један милион више. И то за:

Занимљиво је да се непоменути расходи од 5 и по милиона марака односе углавном на издатке које би требало да обезбиједи Влада Републике Српске редовним каналима путем министарстава, и то за адаптацију школа, помоћ особама тешког материјалног положаја и градњу објеката за омладину и дјецу. Велики дио новца иде и за лијечење тешко обољелих грађана и дјеце.

Пола милиона је било потребно и за организацију и обиљежавање Дана Републике Српске. Занимљиво је да је баш у прошлој години Додикова служба купила два нова аутомобила у укупном износу од око 150 хиљада марака.

Жељка Цвијановић се изгледа угледала на страначког шефа по издвајањима на скоро па непотребне ствари. Генерални секретаријат Владе Српске даје јавним медијима 3 милиона и 700 хиљада марака. Од укупног буџета од око 11 милиона.

Занимљиво је да је Секретаријат Владе Српске, под палицом Жељке Цвијановић, издвојио скоро па исто новца за одјећу и обућу запослених, око 44 хиљаде, колико и за лијечење дјеце, око 50 хиљада марака.

Економиста Зоран Павловић поручује да у јеку кризе и одласка младих људи због недостатка посла уштеде морају да крену из врха.

Буџет предсједник Српске је до доласка Милорада Додика био око 5 милиона марака. Његовим уласком у Палату већ наредне године та цифра се удвостручила. Занимљиво је да Милорад Додик троши годишње чак 3, 5 пута више него Кабинета предсједника Србије Александра Вучића.