КОТОР ВАРОШ ДОБИО ПЕТ НОВИХ ХЕРОЈА

Kотор Варош је вечерас добио пет младих хероја, а признања су им додијељена на Kонвенцији младих коју је организовало которварошко Удружење младих „Херој“.

Епитет „Херој града“ овај пут понијели су Станко Тепић, Сергеј Максимовић, Бранка Јотановић, Милица Каламанда и Габриела Бабић.

Kонвенција je и ове године требала бити организована у склопу обиљежавања дана општине Kотор Варош односно 24. Април, међутим због постојеће ситуације поводом пандемије вируса корона, и ова конвенција је морала бити помјерена ради безбједности свих грађана .Вечерашња конвенција се организована је уз посебне мјере, број присутних је био огранчен уз поштовање социјалне дистанце, маске су биле обавезне као и дезинфекција.

Kонвенција младих је догађај који организује Удружење младих „Херој“ у сарадњи са Општином Kотор Варош и ЈУ ,,Центром за културу,спорт и информисање“ под покровитељством фондације „Мозаик“. Све са циљем пружања подршке и мотивације младима како би се што више укључивали у шире друштвене активности и били што успјешнији. Задовољство је организовати овакав догађај јер сваке године имамо сјајне хероје који на најбољи начин репрезентују наш град. Поносни смо јер је ово трећа година и ова манифестација полако постаје традиција“- рекао је предсједник Удружења и иницијатор конвенције Ђорђе Бојић.

Први херој нам долази из сектора спорта. Бранка Јотановић рођена је 3. јна 2001. године у Бањој Луци. Своје дјетињство је провела у Масловарама са својим родитељима и млађом браћом. Завршила је средњу Техничку школу у Бањој Луци а сада се спрема за полицијску Академију. Од малих ногу се бави спортом, на такмичењима је освјала велики број медаља. Освојила је прво мјесто на општинском такмичењу за средње школе у бацању кугле, затим се плсирала на регионално и на крају као круна свега била је златна медаља на републичком такмичењу у веома јакој конкуренцији. Такође је освојила прво мјесто на бацачком купу БиХ. Поред кугле медаље је освајала и у бацању кладива, једна од значајнијих је злато на првенству РС за сениорке. Прошлогодишњи је првак пливања за часни крст што носи посебан значај у њеном животу. Kако каже пливала је за свој град уз огромну подршку својих пријатеља. Атлетика није једини спорт којим се бави, активна је и рукометашица а ову сезону ће провести у Тузли. Ту није крај њеним циљевима, наставиће борбу за бољим и већим резултатима.

Сергеј Максимовић је други херој номинован испред СШ Kотор Варош. Рођен је 21. октобра 2002. године у Бањој Луци. Ученик је 3. разреда средње школе у области машинства и обраде метала у СШЦ „Никола Тесла“ Kотор Варош и одличан је ученик. Поред школе веома је активан и успјешан спортиста. Од своје шесте године се бави фудбалом и малим фудбалом. Након девет година проведених у свијету фудбала, 2019. године почиње се бавити бициклизмом. Своју прву трку одвезао је у мају исте године и заузео 2. мјесто на трци Премиер лиге која се бодовала и за Државно првенство. Већ у октобру 2019. године је дебитовао за национални тим на Балканском првенству, гдје је заузео врло добро 18. мјесто. 2020. година се наставила са добрим резутатима, како на домаћој тако и на међународној сцени, те године је наступао у јуниорској конкуренцији и имао јако добре резултате. На домаћој сцени је на свакој трци доминирао на највишој степеници постоља, са убједљивом предношћу у односу на конкуренцију, те је тако и постао Државни првак и побједник „ Премиер Лиге БиХ“. Уз те резултате наступ у Европи је био неизоставан, тако да је нашу државу предстваљао у Француској на Европском првенству. Ова година му је прва година у категорији сениора. Започео ју је са јако добрим резултатима као што су одличан наступ са репрезентацијом на међународној трци „ Београд Бањалука“, 4. мјесто на трци у Мађарској, те побједа на купу Србије у Kраљеву. Следећи циљ му је Државно првенство у Мостару те „Трка кроз Србију“.

Трећи херој нам долази из сектора умјетности. Mилица Каламанда Рођена је 16. фебруара 2003. године. Одличним успјехом завршава трећу годину Медицинске школе у Бањој Луци. 2015 године постајечлан Дома културе ,,Мирослав Миро Пејовић“ и до данас активно учествује у реализацији свих представа у позоришту које дјелује у оквиру дома културе, такође ту као координатор учествује у организацији свих пројеката. 2019 године учествује у пројекту „ORANGE DREAM“ на позив Магацин Kабареа из Сарајева. Реализација пројекта била је комедија ,,Женска посла“ ту пише сценарио и глуми , а у чијем саставу су дипломирани и нагарђивани глумци. Гостује на државној телевизији ,,N1“ и ,,BHRT„. У мају 2020. године оставраје сарадњу са ,,NVO GENSIS“. Снима кратак филм под називом „Дом културе Мирослав Миро Пејовић“. У августу 2020. године учествује на првом тренингу у оквиру пројекта „ Млади као снага промјене у сојим локалним заједницама“ који спроводи Међународна организација за миграције уз финансијску подршку америчке агенције за међународни развој. Заиста је много пројеката у којима је ова млада глумица учествовала. Tренутно je укључена у пројекат „Сва лица активизма 2.0“ који спроводи ,,NVO GENSIS“. Такође је играла у великом броју представа.

Четврти херој који нам долази из сектора образовања је Станко Тепић. Рођен је 10. децембра 1990. године у Бањој Луци. Похађао је ОШ Свети Сава у Kотор Варошу, а средњошколско образовање је стекао 2009. године у СШЦ Никола Тесла у Kотор Варошу. По завршетку средње сколе уписује академске студије на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци гдје је стекао звање дипломираног правника. Затим уписује постдипломске студије на истом факултету, смјер Грађанско право, гдје је 2019. године одбранио рад и стекао звање Магистар права. Тренутно похађа докторске студије, а 2018. године завршио је Политичку академију. Аутор је књиге „Хипотека на праву грађења“ чији је издавач Правни факултет БЛ као и више чланака из области грађанског и радног права. Учествовао је на више правних клиника, радионица, семинара. Аутор је и уредник блога и
јединствене ФБ странице за бесплатне правне савјете „Јустиција“. Тренутно је запослен у ЈУ „Центар за културу спорт и информисање“ Kотор Варош, такође обавља функцију предсједника Савјета Мјесне заједнице Kотор Варош, те је учесник бројних образовних, културно спортских, хуманитарних и политичких активности на подручју општине Kотор Варош и РСа. Одборник је у СОKВ.

,,Поштовани начелниче, поштовани суграђани хвала што сте дошли да нас све младе ,,хероје“ подржите. Такође хвала и предсједнику удружења ,,Херој“, те својим суграђанима и жирију који су сматрали да сам са остала четири ,,хероја“ достојан да понесем ово признање. Драго ми је да је Котор Варош ушао у листу градова попут Београда који исто додјелује ову плакету заслуженим својим суграђанима и увјерен сам да ће ова манифестација трајати дужи низ година јер Котор Варош има велики број перспективних људи. Хвала свима још једном“. – рекао је Станко Тепић на вечерашњој манифестацији.

Габриела Бабић пети је херој који нам долази из сектора образовања. Рођена је 7. априла 2006. године у Бањој Луци. За вријеме деветогодишњег школовања у основној школи Свети Сава у Kотор Варошу остварила је бројне успјехе у наставним и ваннаставник активностима. Учествовала је на бројним такмичењима и квизовима. Истицала се на такмиченима из математике, физике, српског језика, вјеронауке, Познавања покрета Црвеног крста, Мисли мине, Дјеца у саобраћају, гдје је нашу школу представљала на школским, општинским и регионалним такмичењима а на такмичењу из српског језика, вјеронауке и ,,Дјеца у саобраћају“своју школу је представљала и на Републичком нивоу. Такође, учествовала је на квизу „Научи се, човјече“ који се емитује на РТРС. Поред ових школских активности, активна је у спорту као члан Одбојкашког клуба „Kотор Варош“. У слободно вријеме воли да црта и игра шах.

Након додјеле плакета и признања ,,ХЕРОЈИМА ГРАДА“ услиједила је фанастична драмска представа под називом ,,Биће“ коју су спремили талентовани глумци из аматерског позоришта ,,Јован Стерија Поповић“.

Завршетком драмске представе означен је крај ове манифестације чији су водитељи били сјајна Ања Тодоровић и Младен Ђукић.