Kotor Varoš na trećem mjestu u RS po izvozu

Kotor Varoš se sa 62,43 miliona KM nalazi na trećem mjestu na listi lokalnih zajednica u RS po visini suficita kojeg ostvaruju u trgovini sa svijetom.

Zahvaljujući preduzećima čiji je proizvodni asortiman uglavnom namijenjen za izvoz, Kotor Varoš ostvaruje mnogo veću vrijednost izvoza od uvoza. Naš grad našao se u društvu 28 lokalnih zajednica u kojima je, prema podacima Zavoda za statistiku RS, vrijednost izvezene robe premašila uvezenu.

Ispred Kotor Varoša nalaze se samo Zvornik čiji je suficit u trgovini sa inostranstvom prošle godine iznosio 120,45 miliona i Prnjavor sa 77,10 miliona KM. Iza Kotor Varoša mežu prvih deset opština po visini trgovinskog suficita nalaze se Derventa sa 39,50 miliona KM, Mrkonjić Grad sa 30,40 miliona, Petrovo sa 30,18 miliona, Kozarska Dubica sa 28,21 miliona, Stanari sa      23,92 miliona, Šipovo sa 22,67 miliona i Prijedor sa 19,98 miliona maraka.

Načelnik Kotor Varoša Zdenko sakan kaže da je višak u trogvini reultat činjenice da su najveći privredni subjekti u potpunosti orijentisani na plasman svojih proizvoda u inostranstvo.

– Fabrika obuće “Sportek” izvozi kompletnu proizvodnju, kao i preduzeće “Sim tehnik” koje posluje u oblasti mašinske industrije. Skoro kompletnu proizvodnju izvozi i Fbarika obuće “Dermal”, dok je uglavnom izvozno orijentisana i “Fagus grupacija” čija je dominanta djelatnost proizvodnja stolarije. Osim što doprinose izvozu, te firme zapošljavaju oko 75 odsto stanovništva naše opštine. Većina naših preduzeća najavljuje nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta čime će povećati i izvoz i dodatno poboljšati našu trgovinsku sliku – kazao je Sakan. (Glas Srpske)