Котор Варош: Одржана сједница Скупштине општине

На данас одржаној 13. посебној сједници Скупштине општине Котор Варош једногласно је усвојена измјена одлуке о утврђивању пореске стопе за опорезивање непокретности на подручју општине у 2016. години. У образложењу је наведено, да је измјена одлуке, која је донесена у фебруару ове године, предложена због великог повећања стопе (са 0,06 на 0,20 одсто), што је због великог финансијског оптерећења изазвало реаговање грађана.
В.д. начелника Одјељења за финансије Драгана Петрушић је рекла да је одлука донесена на основу препоруке ресорног министарства у циљу доношења јединствене стопе у општинама.
У име клуба ДНС Слађана Шубара је поставила питање – ко је одговоран за доношење претходне и да ли је нова одлука у складу са Законом, те предложила да се усвоји закључак да општина из буџета измири разлику грађанима уколико не дође до примјене нове одлуке.
Славко Ђукић, одборник Слободног демократског српског клуба се интересовао како је дошло до усвајања одлуке против које су грађани дигли глас и питао се да ли је нова одлука обавезујућа за Пореску управу.
Младен Тривуновић (СДС) истакао да је одлука донесена на основу препоруке ресорног министарства, те да не треба у ово уносити политику. Позвао је грађане да обавезе на име пореза у овој измире на нивоу износа у прошлој години. Миодраг Петровић (ПДП), такође сматра да на овоме не треба сакупљати политичке поене. Бранко Понорац је рекао да је клуб СНСД био суздржан приликом доношења одлуке о повећању стопе и заложио се за изналажење заједничког рјешења. Начелник општине Далибор Вучановић је упознао одборнике да је обавезан проводити одлуке Скупштине општине, али да се закључком не могу примјенити, већ одлуком исплате из буџета на име измирења пореских обавеза грађана. Одборници су у наставку донијели одлуку о висини вриједности непокретнсти на подручју општине, допуну одлуке о платама оппштинских функционера и усвојили извјештаје о раду начелника општине, општинске управе и извршењу буџета општине за прво полугодиште ове године.
Д.К.