Котор Варош: Презентација за узгој корнишона

Представник предузећа  Carl Kuehne АG, Ирена Савановић, жели да одржи презентацију на којој би представили систем рада који укључује узгој, откуп и плаћање за произведени краставац-корнишон. У договору са Одјељењем за привреду, у оквиру кога дјелује и пољопривредна служба, усаглашено је вријеме одржавања презентације те састанак са заинтересованим произвођачима у Сали општине Котор Варош за уторак 05.12. у 13.00 часова. Овом приликом Одјељење за привреду и пољопривреду позива све заинтересоване особе са подручја општине Котор Варош да дођу у скупштинску салу општине Котор Варош те да присуствују презентацији предузећа Carl Kuehne АG.

Фирма  Carl Kuehne АG са сједиштем у Козарској Дубици, прошле године организовала је производњу краставаца корнишона на подручју 8 општина, а 280 коопераната засијало је укупну површину од 26,5 хектара.

„Презентација ће обухватити услове производње, од агротехничких услова за производњу корнишона, калкулације трошкова, као и добити у овој производњи, кооперантских односа са произвођачима до организованог откупа плода“, изјавио је Срђан Ћорић, начелник Одјељења за пољопривреду.
„Све откупљене краставце користимо за властиту прераду, односно извозимо путем наше матичне фирме у Њемачку, а гаранцијом откупа очекујемо проширење организоване уговорене производње од 50 хектара и све више заинтерсованих општина. Наш главни циљ је да удио прве класе буде што већи јер је она најплаћенија, а да би се она осигурала потребно је обезбједити 3 до 4 радника по дунуму“, истакла је Савановићева.