Которварошки фудбалски ветерани награђени за борбу против расизма и дискриминације

Свјетски дан Рома обиљежава се 8. априла сваке године, још од од првог Свјетског конгреса Рома одржаног 1971. године у Лондону.

У просторима и на теренима Ногометне академије ХНС-а у Сесветама одржана је прослава Свјетског дана Рома под слоганом „Уједињени лоптом против расизма, дискриминације, насиља и сиромаштва“ након чега је одигран и турнир у малом фудбалу, на којем је учествовало пет екипа.

Била је то прилика да предсједник Свјетске организације Рома Тоти Дедић уручи пригодна признања за све оне који подржавају пројекте ове популације и њихове напоре да на фудбалским стадионима буде што мање дискриминације и расизма.

Прошло је 47 година од оснивања Свјетске организације Рома и откада су усвојене наше застава и химна. Изузетно смо задовољни сарадњом са нашим пријатељима из Котор Вароша, јер су небројено пута показали хуманост и пружили подршку нашим пројектима“, рекао је Дедић приликом уручења плакете предсједнику Удружења за промоцију и значај спортске рекреације Слободану Петровићу.

Заједнички рад которварошких фудбалских ветерана и Свјетске организације Рома базира се како на фудбалским камповима у Хрватској тако и на организацији кампова у БиХ, који ће бити одржани уз сагласност НФС БиХ и ФС РС.

Дружење поводом Свјетског дана Рома било је и едукативног карактера. Фудбалска лопта спаја цијели свијет и њоме рушимо све предрасуде. Управо зато смо дио пројекта са Хрватским фудбалским савезом и предсједником Давором Шукером, а ускоро крећемо са одржавањем кампова у Републици Српској и БиХ. Желимо едуковати како навијаче тако и млађе узрасне категорије у намјери да смањимо расизам расизам, дискриминацију, насиље и сиромаштво“, рекао је Петровић.

Которваршки фудбалски ветерани су и овога пута поклонили спортске мајице репрезентацији Рома, која је освојила турнир у малом фудбалу испред репрезентације Срба из Хрватске.