Которварошки првачићи у библиотеци обиљежили почетак прољећа

Првачићи которварошке централне основне школе „Свети Сава“ посјетили су јуче Народну библиотеку и уживали у пјесмама посвећеним најљепшем годишњем добу прољећу.

Директор Народне библиотеке Бојана Васић је истакла да су на овај дан, када се обиљежавају почетак прољећа, Међународни дан приповиједања и Свјетски дан поезије, одлучили да за прве разреде организују радионице.

„За првачиће смо припремили веселе пјесмице и неколико прича о прољећу. Приповиједање или читање наглас је најбољи начин подстицања читања код мање дјеце и на тај начин ће најлакше усвојити навику да и сами почну да читају“, нагласила је Васићева.

Према њеним ријечима радионице које организују за колективне посјете ученика и предшколаца су вишеструко корисне, јер свака прича или сликовница у себи крије неку поуку, коју малишани уз помоћ књижничара на крају открију.

„Приповиједањем прича развијамо код дјеце креативност, јер они одмах покушавају да замисле ликове и догађаје из књиге. Подстичемо њихове комуникацијске вјештине па малишани одмах постављају питања и на крају развијамо вокабулар јер свака књига крије неке ријечи и мјеста за која они нису чули“, рекла је Васићева.

Малишани су се упознали са начином на који могу постати корисници библиотеке и својим обавезама када преузму књигу, а након тога су у дјечијем кутку бојили бојанке и играли се са едукативним играчкама.