Которварошким ученицима исплаћена одштета за пропалу екскурзију


Родитељима стотинак ученика которварошке Основне школе “Свети Сава” који су прије осам година уплатили новац за екскурзију, на коју њихова дјеца никада нису отишла, материјална штета је коначно надокнађена, али жал због срушених ђачких снова неће изблиједјети.

Школа је, на основу шест правоснажних и извршних судских пресуда, била дужна да за пропалу екскурзију родитељима ученика из пет одјељења Централне школе и једног у Врбањцима исплати око 78.000 KМ основног дуга и камата, као и судске трошкове који износе око 19.000 марака. Прве исплате по одјељењима започеле су прије двије године, а јуче су коначно новац добили и родитељи посљедњег одјељења.

Међу ученицима који никада неће заборавити ту ноћ 2012. године, када им је јављено да ујутро ипак не крећу на путовање које се памти цијелог живота, био је и Немања Пејаковић (22).

„То је ружна успомена која ће нас заувијек пратити. Kофери су били спаковани и сви смо с нестрпљењем чекали да кренемо на матурску екскурзију, а онда нам је ноћ прије поласка јављено да је путовање отказано. Иако је финансијска штета надокнађена, остао је горак укус“, рекао је Немања кога тај догађај није спутао да храбро корача напријед.

Његов отац Горан Пејаковић каже за “Глас Српске” да дјеца никада нису пребољела ту ружну успомену која им никада неће бити надокнађена.

„Жалосно је то што се догодило нашој дјеци. Правда је спора али достижна, али највеће разочарење је то што тадашњи директор школе није сносио одговорност и што је све прошло некажњено. Агенција “Биг нец” са којом је склопио посао није била најповољнији понуђач и знао је да су им рачуни блокирани. Нажалост, прошло је тако како је прошло, Министарство просвјете и културе је надокнадило новац родитељима“, рекао је Пејаковић.

Правну битку све ове године водио је адвокат Тихомир Тепић који је заступао родитеље, а чије је дијете такође оштећено у овом случају.

Након осам година исплаћен је и посљедњи разред. Тиме ову причу затварамо бар у том финансијском смислу. Ружно искуство и болне успомене ћемо вјероватно препричавати до краја живота“, рекао је јуче Тепић за “Глас Српске”. Појаснио је да је ресорно министарство исплатило дуг, те да ни на који начин нису теретили рачун школе, јер би у супротном запослени сигурно били ускраћени за плате и потрошни материјал.

Тепић каже да већина родитеља није вјеровала да ће икада доћи до свог новца, али ипак нису престали да се боре за њихову дјецу.

„Они су сада одрасли људи, завршавају факултете, неки су формирали и породице. Живот није стао, али је туга због пропале екскурзије остала“, рекао је Тепић.

Родитељи стотинак основаца уплатили су 2012. по 380 марака за екскурзију у Будви, за коју је школа ангажовала Туристичку агенцију “Биг нец” из Бањалуке. Међутим, агенција није уплатила аранжмане иако је од школе узела новац који је прикупљен од родитеља, због чега је екскурзија отказана вече прије планираног поласка. Родитељима новац није враћен, због чега су тужили школу и агенцију “Биг нец”.

Дуг

Тихомир Тепић је појаснио да је основни дуг сваког родитеља износио 380 марака.

У међувремену, законске затезне камате су достигле висину основног дуга, тако да је сваки родитељ добио 760 марака. Исплаћени су и сви судски трошкови“, појаснио је Тепић.

Милијана Латиновић/Глас Српске