Крсна слава у доба короне: Прилика да суштина надвлада форму

Православни свештеници упутили су апел вјерницима да крсну славу обиљежавају, прије свега, онако како то црквени закон налаже, а то је да се припреме славски колач, жито и свијећа, те да се због актуелне ситуације у вези са ширењем вируса корона смањи број гостију и ако је могуће да се слава сведе на породични ниво.
„Kрсна слава и јесте да чланови породице буду ти који, заиста, и прослављају крсну славу, а да ове године гости, поготово из подручја погођених вирусом, изостану са славља, управо да би се заштитили. Дакле, треба све у крајњој скромности ове године провести и прославити светитеље све до када се продужи ово стање“.
Прекађивање, као и раније, обавља се на уобичајен начин- жито се доноси у храм и након помена и прекађивања носи кући.
Свештеници наглашавају да славски приноси, обично када је велика навала гостију дођу у други план, те да је ово прилика да суштина надвлада форму.
„Нама Србима је некако све друго важније- спремања колача, торте и славске гозбе,  а оно што је суштинско се некако стави у крај. Ево сада је управо прилика да угодимо Богу и светима које прослављамо, да ставимо акценат на оно што треба да буде главно, а то су славски колач, жито и славска свијећа и прије свега молитва светитељу, Господу, Богородици и свима светима које прослављамо. У свакој невољи буде нека и корист, тако и у овој болести која нас је погодила, ипак, можемо да извучемо поуку да се вратимо себи, да се вратимо Богу на прави, изворни начин, да форма остане по страни, а да суштина дође до изражаја“.