Крушево Брдо: Одржано традиционално окупљање на „Зборишту“

Јуче, на младу недјељу, 20.05.2017. године одржано је традиционално окупљање на „Зборишту“ на Јанковића Брду уз рекордан број посјетилаца и гостију. Додатни повод за окупљање ове године је тај што се након 72 године од страдања јунака из Другог свјетског рата и 100 година од страдања јунака из Првог свјетског рата подигла спомен плоча родољубима из овог краја.

„Овај крај је познат као устанички, овдје су мајке вазда рађале јунаке и ми са поносом можемо рећи да су наши преци учесници готово свих војни на неправду, освајаче и тлачитеље“ – рекао је у свом говору Горан Ивановић, потомак једног од хероја и додао : „Овдје у овим горама и брдима, гдје се патњом кали човјештво, овдје су одвајкада слобода, част и поштење били изнад свега. Одбрана свога и уважавање са другима су били начин живота овдје и у том духу су стасали и ови наши мученици. Ви сте српски витезови и никада вас нећемо заборавити“.

Након освјештања спомен плоче одржано је такмичење у старим досциплинама. Побједник у скоку у даљ је Зоран Марић, бацању камена са рамена Милорад Савановић Круле а у навлачењу конопца побједу је однијела фамилија Ивановић. Своју „сопру“ ове године је имало и ЗУ „Крушево Брдо“ из Ђурђева а присутне су забављале изворне групе „Жубор Врбање“ и „Изворни глас“.