Кубанска вакцина одобрена и у БиХ

Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ дозволила је стављање у промет на тржишту БиХ кубанске вакцине „цимавакс е – ге – еф“ /ЦимаВаx ЕГФ/, која се користи против рака плућа.

 

Из Агенције је саопштено да је дозвола издата на основу позитивних оцјена о квалитету, ефикасности, безбједности лијека, те односа корист-ризик прибављених у поступку издавања дозволе за стављање лијека на тржиште у БиХ.

„За информације у вези са позиционирањем лијека на листу лијекова који се финансирају у систему здравственог осигурања, те за набавку лијека здравствених установа у којима ће се примјењивати, заинтересовани могу да се обрате ентитетским институцијама здравственог система“, појашњавају из Агенције.

Послије издавања дозволе за промет лијека, додаје се, престаје надлежност Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ у смислу доступности потенцијалним корисницима.

У саопштењу је наведено да искуства и резултати прикупљени у досадашњој примјени лијека указују на његов задовољавајући сигурносни профил.

„Ефикасност лијека је значајнија у одређеним групацијама пацијената. Критеријуми за избор пацијената који су кандидати за овај лијек дати су детаљно у тексту резимеа карактеристика лијека, који се налази на интернет презентацији Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ“, наводи се у саопштењу.

Вакцина „цимавакс“ спречава ширење метастаза и карцином плућа претвара у хроничну болест, објаснио је својевремено кубански имунолог из Центра за молекуларну имунологију у Хавали Камило Родригез.

Он је додао је да се најбољи резултати постижу код пацијената са микроцелуларним карциномом плућа, гђе може да се очекује да пацијент живи и до пет година.

У прве четири године примјене ову вакцину је на Куби добило око 3.000 пацијената.