Кубанска вакцина за лијечење рака на клиничком испитивању у БиХ

Цимаваx, кубанска вакцина која се користи за лијечење рака плућа, регистрована је и налази се на тржишту БиХ те је тренутно у фази клиничког испитивања.

“Вакцина је регистрована, тренутно се налази у периоду када пролази клиничко испитивање како би се увјерили да ли је њена добит онаква како је и представљена, а исто се дешава и у Републици Србији. Након тога ћемо видјети како даље”, казао је Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Он се осврнуо и на тестну вакцину против рака дојке која се примјењује у Србији и рекао да уколико постоје фармацеутске куће које ће проћи законску процедуру да се региструју – не постоји разлог да она не дође у испитивања и код нас.

Александар Золак, в.д. директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, истакао је да је Агенција учинила оно што је у њеној надлежности да се вакцина нађе на тржишту БиХ, а остатак би требало да одраде институције здравственог система да би се тај лијек у пракси на што повољнији и приступачнији начин нашао онима којима је најпотребнији.

Дијана Берић, предсједник Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести “Искра” из Бањалуке, каже да када су у питању такве вакцине тешко је одлучивати у име другог, поготово када је у питању властито дијете.

“Ми у Удружењу се нисмо сусретали с вакцином, а поједини чланови су тражили уље од канабиса. Наша дјеца се лијече по протоколу Брисела и тај исти протокол се примјењује у Њемачкој и у Бањалуци и свуда. Мислим да вакцине нема у протоколу”, каже Берићева.

(независне новине)