Кубанске вакцине и у БиХ, засада само о трошку грађана

Кубанска вакцина која успорава и спрјечава метастазирање рака плућа, регистрована је у БиХ. Сада пролази клиничко испитивање, након ког ће се одлучити ко ће је и на који начин користити.

Ако је судити према искуству из Србије, резултати би требало да буду позитивни, кажу у Министарству здравља РС. Министар није сигуран колико вакцина кошта, али једно зна- за сада није предвиђено да Фонд здравства пацијентима помогне при куповини.

“За сад није на Фонду, него сви они који то користе мораће да набаве вакцину, а ако се покаже да она има своју улогу, односно да дјелује добро као што је то представљено, онда ћемо у будућности видјети како даље”, рекао је министар здравља Драган Богданић.

Фонд здравства смо питали која је процедура стављања вакцине на њихов списак лијекова и да ли је о томе било говора, али одговор нисмо добили. Регистрацију кубанске вакцине на БиХ тржишту, излобирали су у Агенцији за лијекове БиХ. И они су се водили позитивним искуством из других земаља. Свој дио посла су, кажу, одрадили, вакцина је легализована, а сада је све у рукама здравствених институција.

“Наравно да је легална. Агенција је учинила оно што је у њеној надлежности и омогућила је да се лијек нађе на тржишту у БиХ, а остатак би значи требало да одраде институције здравственог система, да би се тај лијек у пракси на што повољнији и приступачнији обезбиједио онима којима је најпотребније”, рекао је директор Агенције за лијекове БиХ Александар Золак.

Колико ће вакцина пацијентима бити доступно, и по којој цијени, зависи искључиво од броја заинтересованих, додају у Министарству здравља. У удружењу родитеља дјеце обољелих од малигних болести “Искра”, примјену вакцине нису хтјели да коментаришу.

Њихова дјеца се, поручују, лијече по бриселском протоколу, у ком кубанске вакцине нема. А име је добила по земљи поријекла. На Куби се званично користи од 2008. године. Раније су је Кубанци плаћали 7000 евра, а тамо је сада бесплатна.