Lažni humanitarci pelješe građane na kućnom pragu

Banjaluka – Stanovnici Republike Srpske sve češće su na meti lažnih volontera koji, predstavljajući se kao članovi raznih humanitarnih udruženja, idu od vrata do vrata i traže novac za liječenje oboljelih sugrađana, najčešće djece.

Posljednji primjer su članovi Humanitarnog centra za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Malo srce Gradiška“, za koje postoji osnovana sumnja da su prevarili brojne građane. U Centru za socijalni rad Gradiška tvrde da za njih nikad nisu ni čuli. Nedavno je na prevaru lažnog volontera nasjela i Marina Miljić iz Banjaluke.

– Uplatila sam deset maraka, kako bih koliko-toliko pomogla nekom djetetu, a nisam ni sumnjala da je riječ o prevari. Tek kada je osoba koja je došla kod mene skupljajući novac za oboljelo dijete, raspitala sam se o Centru iz Gradište i imala sam šta i da čujem – kazala je Miljićeva.

U priču volontera pomenutog centra gotovo da je povjerovala i Gradiščanka koja je željela da ostane anonimna.

Ona kaže da joj je nedavno na vrata zakucao mladić koji se predstavio kao volonter HC „Malo srce Gradiška“.

– Nije mu bilo pravo kada sam zatražila broj žiro-računa kako bih uplatila pomoć. Insistirao je da to uradim na licu mjesta, a kao dokaz, nudio je priznanicu – ispričala je ona.

Dodala je da nakon što je odbila da mu da novac, volonter je, otišao kao muva bez glave. Da broj telefona, ispisan na priznanici ovog centra, a koji su pozvali mnogi prevareni građani, nije u funkciji uvjerili smo se i sami.

Predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedozvoljeno razvijenim licima u Gradišci Dragoslav Šinik tvrdi da ga je već nekoliko puta pozvala policija tražeći informacije o Udruženju „Malo srce Gradiška „.

– Ne znam kako je to udruženje registrovano, ali mi sa njim nemamo nikakav kontakt, niti je našim članovima na bilo koji način pomoglo. Iz kojih razloga i za koga skuplja novac po drugim opštinama i gradovima nije nam poznato, ali je činjenica da ni sa jednom ustanovom u Gradišci nemaju kontakt – kazao je Šinik.

Više informacija nema ni v.d. direktora gradiškog Centra za socijalni rad Rade Cumbo, koji tvrdi da je ova ustanova u kontaktu sa dva humanitarna centra sa područja opštine, ali da nijedan nije „Malo srce“. Sasvim nelogičnim da niko na području Gradiške ne zna za spornu organizaciju smatra i sekretar gradiškog Crvenog krsta Dragana Stević.

U Policijskoj upravi Banjaluka ističu da im je HC „Malo srce“ prijavio dobrovoljno prikupljanje priloga na području Laktaša i Čelinca. Međutim, prilikom podnošenja zahtjeva u Čelincu prije manje od godinu uočene su nelogičnosti.

– Provjerama je utvrđeno da ova organizacija nije podnijela ponovni zahtjev za prikupljanje pomoći, a da lica koja se navode u zahtjevu nisu članovi navedene Humanitarne organizacije – saopšteno je iz banjalučke policije.

Dodali su da će policija nastaviti aktivnosti na pronalasku navedenih lica i utvrđivanja okolnosti u vezi sa prijavom, a za neovlašćeno prikupljanje dobrovoljnih priloga predviđena je novčana kazna od 200 do 800 KM.

Na zloupotrebu oboljele djece nedavno su upozorili i članovi Humanitarnog udruženja „Budimo ljudi“. Kako su tada objasnili, lažni volonteri se predstavljaju kao članovi ove organizacije i prikupljaju novac za liječenje oboljele djece. Ne manjka ni upozorenja drugih organizacija, u kojima tvrde da zbog sve češćih prevara stanovnici gube povjerenje u prave humanitarne akcije.

Ulice širom RS pune su nasrtljivih prodavaca čestitki koji od prolaznika traže novac pod izgovorom da je on namijenjen za oboljelu djecu. Sve češća je pojava da „humanitarna“ udruženja iz Banjaluke prodaju čestitke u Gradišci, dok iz ovog grada „ordiniraju“ po Kozarskoj Dubici, Laktašima i Banjaluci, što je zbunilo i policiju.

Kako postupiti kada volonter zakuca na vrata

– Tražiti volonterski list na kojem mora biti njegovo ime, prezime i broj lične karte

– Pozvati organizaciju koju volonter navodno predstavlja i provjeriti da li je akcija u toku

– Pitati na koji način možete znati da će novac dospjeti u prave ruke