Љубав Сајде и Ферхада траје 68 година

Сајда (85) и Ферхад (95) Бајрактаревић који заједно броје 180 година, у браку су 68 година. Упознали су се Котор Варошу, у продавници гдје је Ферхад радио као благајник на шалтеру.
„Моја супруга Сајда је била права љепотица, од фине породице. Ашиковали смо прво преко писама. Слали смо их једно другоме и размјењивали их преко једног познаника, а након извјесног времена дошло је и до изласка“ присјећа се Ферхад.
„Нису цуре прије ходале и излазиле као сада. У моје вријеме су се више поштовали старији, родитељи су били више строжији“ каже Сајда.
Сајда и Ферхад вјенчали су се након три мјесеца забављања.
„Ферхад је желио да дође код мојих родитеља и да ме проси, али ја сам рекла да нема шансе. Једино да се искрадем и одем, пошто сам имала двије старије сестре које нису биле удане, ја сам била најмлађа“ кроз осмјех прича Сајда.
„Сјећам се да сам тај дан имао утакмицу гдје сам наступао као капитен и бранио боје ФК „Младост“, у публици је била и Сајда. Након утакмице пратио сам Сајду кући и дошли смо до једног моста који се налазио у близини њене куће, ја сам јој предложио да се она врати са мном, да се уда за мене и тако је и било, изненада, ништа нисмо планирали. Она је тада имала 17 година, још није била пунољетна, њени родитељи морали су да иду у суд да дају своју сагласност за брак“ каже Ферхад.
Од тада па до данас Сајда и Ферхад се нису раздвајали. Бајрактаревићи су у браку добили три сина, а највише радости данас доносе посјете унучади и праунучета, којима често приповједају о прошлости и некадашњим временима. Заједно су проживјели 68 година радости, среће, мукотрпног рада али и родитељске бриге.
„Лијеп живот имамо, а данас људи не могу остати ни неколико мјесеци заједно. Борили смо се и градили све заједно. Вољела би да сви имају брак као што ми имамо , да живе у љубави“, изјавила је Сајда.
„Мало је парова који у браку живе оволико година. Жена када говори ја шутим и слушам, мора бити како она каже. Сајда је добра супруга, добра мајка и добро спрема јела, вјерујем да у Котор Варошу нема боље куварице од моје Сајде“, прича насмијани Ферхад.

Сада када су у касним годинама свога живота кажу да су једно другоме најпотребнији. Младим људима поручују да се боре да заврше добре школе, да добро размисле да ли су спремни за брак, али исто тако и да се распитају какав је карактер особе са којом желе да проведу остатак живота.Видјевши ово двоје људи како се са љубављу гледају, заиста је лако повјеровати како је 68 година тек један корак, а не цијели живот. Али када га двоје проведу заједно уз разумијевање и љубав, живот заиста прође као трен.

DSC03986