Maslovarski folkloraši uveličali svadbeno veselje u Vrbanjcima

Folkloraši KUD-a „Brio Rudar“ iz Maslovara prvi put su nastupili na jednom svadbenom veselju. Po želji mladenke Vanje Đukić, maslovarski folkloraši uveličali su slavlje i doprinijeli da najsrećniji dan u njenom životu bude baš onakav o kakvom je ona maštala.
Zadovoljstvo je bilo obostrano, ispunjena je mladenkina želja da ju isprate folkloraši u narodnim nošnjama, a oni su uživali u ovacijama kojim su ih nagrađivali gosti nakon svake izvedbe kola. Potpuni efekat bio je kada su folkloraši zaigrali užičko kolo uz trubače.
„Folklor, kao umjetnost koja je od davnina prenošena „sa koljena na koljeno“, slikovito predstavlja duhovnu i kulturnu prošlost srpskog naroda. Kolo je i srpska nacionalna igra, dio priče o onome što jesmo, vrijednost po kojoj nas cijeli svijet prepoznaje. I zato ga treba čuvati i sačuvati“, riječi su Milene Bogdanić, koordinatora ovog društva, koja ne krije oduševljenje zbog činjenice da su fokloraši na +40°C obukli narodne nošnje i zaigrali.
„Za zadovoljstvo ne treba mnogo, druženje je osnova svega. Svi smo bili srećni i oduševljeni idejom da nekom upotpunimo sreću. Kolo podstiče energiju i kolektivnu i individualnu, pozitivnost, i polet, ali isto tako spaja ljude i izgrađuje nova prijateljstva, što je cilj svih omladinaca“, rekla je Slađana Pavlović, članica KUD-a „Brio Rudar“.
„Zadovoljstvo je bilo zaigrati na ovakvoj svadbi. Nismo igrali nikakve koreografiju, igrali smo Užičko kolo, Vlaško kolo, Moravac. Nije bilo lako igrati u nošnji po onakvoj vrućini, ali uz malo volje i truda sve se može. Svi naši članovi su zahvalni Briji što nam je omogućio da se družimo i sklapamo nova prijateljstva, ali i da se kao ličnosti izgrađujemo kroz igru i druženje“, rekla je Neda Bogdanić, takođe članica društva.