Мјештани Вагана спремни за пољопривредну производњу

Мјештани села Вагани, Засеље, Бољанићи и Варјаче планирају да се окрену подизању малињака и повећању сточног фонда, а управа Еко-етно села “Жута буква” покренула је иницијативу откупа млијека у Ваганима. Поред иницијативе откупа млијека покренута и паковања млијечних и пољопривредних производа радиће се и на програму кооперантске производње.

Иницијатива је представљена мјештанима, који су упознати и са кредитном линијом за пољопривреду “Партнер” фондације, која је на овом простору већ подржала подизање засада малине на око 30 дунума. Мјештани  су упознати и са организовањем пољопривредних домаћинстава како би остварили право на подстицаје које исплаћује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Изнесена је процјена да са три до пет грла музних крава, два дунума под малином и десет дунума под осталим усјевима може да обезбједи годишњи приход домаћинству и до 20.000 КМ и запослење његова три или четири члана.

„Очекујемо да нас у реализацији ових планова подржи и општина Котор Варош. Подршка нам је потребна за куповину машина за паковање и мини производњу млијечних производа и грађевинског материјала како би у просторијама за те потребе обезбиједили услове за рад. Вриједност инвестиције је 30.000 КМ, а надамо се да би општина могла издвојити половину те суме како би подстакла пољопривредну производњу и развој руралних подручја“, рекао је директор Еко-етно села “Жута буква” Ранко Гавриловић и додао да очекују и асфалтирање три километра пута Вагани – црква Светог Гаврила – Еко-етно село “Жута буква” – споменик природе “Жута буква”.