Младен Иванић: Додик је све нервознији!

„Додик је нешто нервозан, не знам зашто, али вјероватно не стоји добро као што је очекивао, нема вјероватно тих 200 хиљада предности, које је говорио да ће имати. Његова очита концепција је да мене увуче у свој примитивни дио вођења кампање“, казао је српски члан у Предсједништву БиХ Младен Иванић, гостујући у централној информативној емисији Дневник БН ТВ.

Коментаришући скоро свакодневне оптужбе Додика на његов рачун, Иванић је рекао да нема потребе да се брани, јер је суштина потпуно обрнута и Додик је тај који треба да одговори на питања која су била супротна интересу Републике Српске.

„А то су: – Ко је продао најсветије документе о грађи јасеновачких жртава ако није он? Ко се залаже за трећи ентитет и начињање Републике Српске, ако не он. Ко је једини од српских политичара рекао да нам не треба Косово и одрекао се Срба на Косову ако није он. Ко је угасио платни промет са Србијом и избацио динар са простора Републике Српске ако није он. Ко је увео блокаду Србији током бомбардовања НАТО-а ако није он…, казао је Иванић, додајући да је много ствари на које он (Додик) треба да одговори.

„Оно што сам радио у Сарајеву наставићу да радим, а то је да на другачији начин браним интересе Републике Српске и са поносом могу рећи да за ове четири године ни једна надлежност није дигнута на ниво БиХ, а да је остварено неколико политичких побједа, а најважније сматрамо одбацивање тужбе против Србије и то је мој резултат, а не Додиков“, казао је Иванић.

Каже да Додик пуно прича, а ништа не ради.

„За разлику од њега ја не причам али пуно тога урадим и нисам толико дрзак да отварам теме на којима не стојим добро, а он очито на овим кључним темама од интереса за српски народ не стоји добро“, казао је Иванић.

Упитан да ли ће избори бити регуларни с обзиром на тешке ријечи које падају, Иванић је одговорио да ће све учинити да избори буду регуларни.

„Ми ћемо са наше стране учинити све да буду регуларни, али мислимо да је власт уплашена и да власт у ствари покушава да произведе инциденте, па да онда то прикаже као неку наранџасту револуцију што покушавају да ураде. Власт никако да схвати да је народ против ње, да се народ буни, зато ја позивам све људе да изађу на изборе“, казао је Иванић и додао да су све досадашње изборе губили они који су остајали код куће, јер су давали шансу владајућима да њима манипулишу, да у њихово име убацују листиће и да их злоупотребљавају.

„Масовни излазак на изборе је најбоља одбрана против манипулације и ја молим да изађу на изборе и није битно за кога гласају, него ми те изборе онда претварамо у неку врсту референдума која политика је добра а која није. Дубоко сам увјерен да неће бити манипулације ако народ сарађује и да ће се све моћи исконтролисати. Ако људи остану код куће то одговара владајућој структури која ће урадити све да нешто негативно направи. Ми смо се спремили и на први покушај нерегуларности ми ћемо јасно интервенисати у току изборног дана. Али најбоља одбрана против злоупотребе је излазак“, казао је Иванић.

Осврћући се на посјету шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Сарајеву и Бањалуци, Иванић је оцијенио изузетно значајном посјетом.

„То је министар иностраних послова који је нека врста дипломатске легенде, то је човјек огромног личног ауторитета. Ја сам са њим сарађивао три године колико сам био министар иностраних послова БиХ. Јако је значајна његова посјета. Унио је неку дозу блискости коју смо он и ја имали и тај његов поклон је симболичан, а мени значајан јер показује ту врсту блискости“, казао је Иванић, наглашавајући да је најважнија његова дипломатска лекција у наступу и ријечима које је рекао и у Бањалуци и у Сарајеву.

„Толико је избалансиран приступ БиХ кад је рекао да је Русија чврст гарант Дејтонског споразума, да је то њена обавеза да гарантују неку врсту цјеловитости БиХ, али да је изразито против демонизације РС, напада на Српску. То је потврда подршке нормалној политици и толико дистанцирање од покушаја његове злоупотребе у политичке сврхе које је Додик покушао“, казао је Иванић, наводећи да је Додик покушао Лаврова да искористи за своју промоцију и да је добио такву лекцију да је то, како каже, невјероватно.

„А суштина и јесте да је Република Српска Дејтоном ријешила своја кључна питања статуса. Нама је главни циљ очувати себе економијом, а не великим ријечима од којих нема ништа.
Е ту је разлика изумеђу Додика и мене. Ја сам да економијом стабилизујемо Републику Српску, а он је за крупне ријечи од којих на крају нема ништа“, ријечи су Иванића којим је закључио своје гостовање у Дневнику 2 БН ТВ.