Младићу забрањена посјета љекара

Секретаријат Хашког трибунала потврдио је данас да су, према препоруци медицинског особља Трибунала, забрањене све посјете оптуженима у притворској јединици, па и Ратку Младићу, те је предложио да се посјете љекара одложе до послије изрицања првостепене пресуде Младићу која је заказана за 22. новембар.

У свом допису предсједнику Трибунала Кармелу Ађијусу, Секретаријат је указао да је 9. новембра разговарао са Младићевим браниоцем о утврђивању датума посјете два лекара из Србије, али да је непосредно пред тај састанак добио писмо од медицинског особља притворске јединице којим се тражи да се не дозволе посјете било ком притворенику прије изрицања двије преостале пресуде у Трибуналу (од којих је једна Младићу).

Писмо је такође послато Механизму за кривичне судове, који се стара притвореницима у приторској јединици УН у шевенингену.

„Медицинско особље је изразило своју забринутост да би дозвола било какве посјете љекара у овом стадијуму, у контексту других релевантних фактора, “могла да угрози здравље притвореника“ и “могла да заиста штети здрављу притвореника““, навео је Секретаријат.

Када је у питању Младић, Секретаријат је након тога, како је навео, затражио од два независна медицинска експерта који су надгледали Младићево здравље протеклих неколико година, процјену разумности препорука љекара из притворске јединице.

Секретаријат је добио одговор од једног експрета који сматра да је у погледу Младића, прихватљива и разумна процјена „да се не дозволе посјете прије изрицања заказаних пресуда“.

На основу свега наведеног, Секртетаријат је предложио да се посјета љекара Младићу закаже за касније датуме који су раније предложени одбрани.

Ти датуми нису никада јавно објављени.

Младићев син Дарко јуче је рекао Тањугу да је добио усмено обавјештење да је главни љекар у притворској јединици Пол Фалке забранио посјете љекара Младићу јер би оне биле штетне по његово здравље.

Он сматра да је то мимо свих правила самог Трибунала.

Адвокати Ратка Младића прошле неђеље су тражили од Трибунала да покрене поступак против Фалкеа за непоштовање суда, тврдећи да опструира посјете српских љекара Младићу у притворској јединици, али је тај захтјев Трибунал одбио.

Одбрана Младића сматра да је његово здравствено стање јако лоше јер је претрпио више можданих удара, али да то љекари Трибунала крију.

Изрицање првостепене пресуде Младићу заказано је за 22. новембар