Могућност промијене љекара до краја године

Грађани који желе да промијене изабраног љекара без навођења разлога могу то да учине од данас до краја године.

Како би то учинили неопходно је да попуне одговарајући образац и овјере га у Фонду здравственог осигурања.

Из Фонда здравственог осигурања је саопштено да је промјену изабраног љекара породичне медицине, педијатра или гинеколога најбоље обавити у поменутом периоду због једноставније процедуре.

– Љекара је ђогуће промијенити и мимо предвиђеног периода, али само у одређеним околностима и неопходно је навести оправдан разлог промјене у складу са правилником који регулише ову област, на примјер, усљед промјене мјеста пребивалишта или одсуства изабраног љекара у дужем периоду – невели су у Фонду.

Осим тога и осигураници који још нису изабрали свог љекара требало би да то учине у том периоду.

– Изузетно је значајно да избор или промјена љекара буде обављен до краја године, односно прије потписивања уговора између Фонда у домова здравља за наредну годину, јер од броја регистрованих лица зависи и колико ће који дом здравља добити новца. Грађани се за тим породичне медицине могу регистровати у домовима здравља или у приватним амбулантама породичне медицине са којима Фонд има потписан уговор – објаснили су у Фонду здравственог осигурања.

Родитељи дјецу до шест година могу да региструју код изабраног педијатра, а женске особе старије од 15 година могу да се региструју код изабраног гинеколога и да код њих одлазе директно без упутнице.

Осигураници могу да се региструју код педијатра, односно гинеколога који раде у здравственим установама у РС са којима Фонд здравственог осигурања има потписан уговор о пружању услуга из области педијатрије и гинекологије.

Информације о којим установама је ријеч осигураници могу да добију у пословницама Фонда здравственог осигурања, домовима здравља и на интернет страници Фонда.