МУП РС-Грађани, заштитите возила од крађе.

На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Добој у периоду од 01.01. до 30.06.2018. године евидентирано је седам случајева отуђења моторних возила као и један покушај отуђења моторног возила. Најчешћи објект напада су путничка возила марке „ВW“ (Пасат 5+, Голф 5, Поло), затим Шкода (Октавиа), године производње од 2000 до 2008.

Од тога једноКД се односе на тешку крађу, пет на КД крађу и једно на КД одузимања моторног возила.

Такође, битно је напоменути да путничка возила која су имала додатну заштита (зедер, лавља канџа, сакривени прекидачи на електро инсталацијама), криминогена лица нису успјела отуђити.

Предузетим мјерама и радњама полицијских службеника Полицијске управе Добој, у наведеном периоду пронађено је укупно пет возила, од којих су два путничка возила марке „ВW“ и „Опел, отуђена на поручју општине Петрово а иста су пронађена на подручју града Добоја и општине Грачаница ФБиХ, два путничка возила марке „ВW“ и једно путничко возило марке „Ауди“ отуђена су на подручју града Добоја, аиста су пронађена на подручју општина Грачаница и Тешањ, ФБиХ.

Како би се смањила могућност настанка наведених кривичних дјела, грађанима препоручујемо да возило не остављају дуже вријеме на замраченим и осамљеним мјестима без надзора. Увијек када напуштате возило, па и накратко, угасите мотор и извадите кључ из контакт браве. Затим, када напуштате возило обавезно затворите прозорска стакла, закључајте врата возила и поклопце резервоара за гориво, укључите аларм или возило обезбједите одговарајућом механичком заштитом.

Препоручујемо грађанима да на видљивом мјесту у возилу не остављају вриједне предмете који би могле привући евентуалног извршиоца. Такође, у вашем путничком возилу не остављајте личне документе као ни потврде о регистрацији и власништву возила.

Приликом паркирања возила иста остављајте на освијетљеним мјестима, са физичким препрекама са предње стране и са окренутим точковима према ивичњацима и закључаним воланом.

Забиљежите све особености на возилу као што су трагови на фарби, разна оштећења, те увијек имајте записане одређене подаке о вашем возилу (марка, модел, година производње, боја) и број ГПС-а, уколико га возило посједује.

Никада не прихватите покушај уцјене од стране криминогених лица како бисте вратили своје возило. Обавестите полицију у случају контакта са истима.

Заштита грађана од криминалних активности је утолико ефикаснија уколико и грађани сами сарађују међусобно и са полицијом. То подразумијева подизање нивоа свјести грађана да је потребно и да су дужни да своја сазнања о одређеним криминалним активностима подијеле са полицијом, као и развијање добрих међусусједских односа и пријављивање извршења кривичног дјела када је оштећени и неко друго лице из вашег окружења.

Уколико се кривично дјело догодило (отуђено возило и предмети из возила или су уочена оштећена настала као покушај отуђења), не мијењајте браву нити је покушавајте поправити. Одмах позовите полицију на дежурни бесплатан број 122, како би се могли изузети квалитетни трагови који ће, заједно са другим материјалним доказима послужити у бржем расвјетљавању кривичног дјела, идентификовању извршиоца и враћању вашег возила.