Највиши трошкови живота у БиХ

„Први на листи с највишим трошковима живота је, када је БиХ у питању, Сарајево, други по реду је Мостар, гдје је индекс трошкова живота 77, треће мјесто дијеле Бањалука и Тузла с индексом 75, на петом с индексом 73 је Зеница, а на зачељу Бихаћ, гдје индекс износи 67“, подаци су овог калкулатора.

Уколико, помоћу овог калкулатора, упоредимо два највећа града у БиХ, Сарајево и Бањалуку, видјећемо да је живот у Сарајеву за око 16 одсто скупљи него у Бањалуци.

„Храна је у Сарајеву скупља за око 11 одсто, становање за 25 одсто, одјећа за 34 одсто, лична њега за 25 одсто и забава за 17 одсто“, наводи се у рачуници „Еxпатистана“.

Како стоји на овој страници, за основни мени за ручак у Сарајеву, укључујући и пиће, мораћете издвојити 15 КМ, док ћете за оброк брзе хране издвојити око осам марака, што је за 48 одсто више него у Бањалуци, гдје ћете за оброк брзе хране издвојити око 5,5 КМ. Тако за пола килограма кокошјег меса без кости у Сарајеву ћете платити око 4,37 КМ, док ћете у Бањалуци за то морати издвојити четири марке и пет фенинга.

Према овим прорачунима, и хљеб је у Сарајеву знатно скупљи него у Бањалуци, па тако у Сарајеву кошта 1,06 КМ, а у највећем граду РС 0,88 КМ. Литар млијека у Сарајеву, како се наводи у калкулатору, кошта 1,51 КМ, а у Бањалуци 1,46 КМ.

Судећи према овом калкулатору, највећа разлика у цијени између Сарајева и Бањалуке је у одјећи, која је у Сарајеву за чак 34 одсто скупља него у Бањалуци.

„Пар фармерки у Сарајеву кошта 126 марака, а у Бањалуци 103 КМ, док ћете за патике у Сарајеву платити 124 КМ, а у Бањалуци 115 марака“, стоји у прорачуну о цијенама одјеће.

Уколико упоредимо, цијене између Бихаћа, гдје је индекс трошкова живота најнижи, и Сарајева, гдје је он највиши, видјећемо да је, према овом калкулатору, живот у Сарајеву скупљи за око 26 одсто у односу на Бихаћ. Највећа разлика у цијени је код становања, које је у Сарајеву за око 81 одсто скупље него у Бихаћу.

Када су у питању разлике у цијени између Сарајева, града који је први на листи, и Мостара, који је други, Сарајево је скупље за око 11 одсто, с тим да су трошкови превоза у Сарајеву за четири одсто јефтинији него у Мостару.

Славиша Кајкут, секретар Удружења за заштиту потрошача „Реакција“, рекао је да се према утисцима потрошача види да су одређене врсте робе осјетно јефтиније у Бањалуци у односу на неке веће градове у ФБиХ.

„С обзиром на то да је онлајн куповина доста заступљена, види се да много наших фирми у Бањалуци заприма наруџбе од грађана из ФБиХ, баш зато што се осјетно може примијетити разлика у цијени“, истакао је Кајкут. Навео је да грађани из ФБиХ у Бањалуци најчешће обављају куповине веће вриједности, односно бијеле технике, а дјелимично и одјеће и обуће.

Калкулатор је направио чешки софтвер инжењер Герардо Робледилло, а на страници „Еxпатистана“ се наводи да се ови подаци формирају тако што људи који посјећују овај сајт уносе трошкове одређене робе или услуга у градовима широм свијета.

Ако је судити према калкулатору трошкова живота „Еxпатистан“, најскупљи град на свијету је Хамилтон, главни град Бермуда, с индексом трошкова живота 295, док је на другом мјесту Маунтин Вју у Калифорнији с индексом 253, а на трећем швајцарски Цирих, гдје је индекс трошкова живота 247.

Према овој листи, најјефтинији на свијету је турски град Бурса с индексом трошкова живота 56. Сарајево се на овој листи налази на 287. мјесту, од укупно 342 града, док је од градова у региону, Београд на 277. мјесту, а Загреб на 228. мјесту.