“Народна библиотека“ Котор Варош препоручује књигу за читање: Рефик Халид Карај „Драгуљарева кћи“

О књизи:

На перону жељезничке станице у Истанбули, Ата-ефендија дочекује помало неспретну, стидљиву и неугледно обучену дјевојку из провинције, кћерку свог рођака Јашара . Добио је писмо од њега, у којем га овај моли да прими његову Ајшен јер он због пословних обавеза не моѕе да се брине о њој. Ата и његова жена Уфтаде испрва нису одушевљени идејом да хране још једна гладна уста, али због новца који је Јашар убацио у писмо и обећања да ће послати још, њихов став се ипак промијени.

Афа и Уфтаде, њихова кћерка Фериде и зет Атиф, који живе под истим кровом, спремају мали кревет за млађану рођаку. Али чека их изненађење: она је предивна дјевојка од осамнаест година. И сам очаран Ајшенином љепотом , Ата се плаши да ће његов зет покушати да је заведе. Међутим, ускоро ће сазнати да у је Атиф најмања брига: Ајшен је привлачна дјевојка, са оком за моду, материјално обезбијеђена, и неће проћи много прије него што многобројни просци почну да се боре за њену наклоност.

Да ли ће Ата и његово породица преживјети сву ту пажњу? Којег ће ђувегију Ајшен изабрати? Сазнајте у овој дирљивој саги о правој вриједности новца и љепоте и љубави која може да преброди све недаће.