„Nećete nas poslati na ulicu, a vi ostati na funkcijama“- Podrška opozicije

Radnici prijedorskog „ArcelorMittala“ stigli su u Banjalukunešto prije podne i sa Trga Krajine protestnom šetnjom krenuli su ka zgradi NSRS u znak protivljenja odluci vlade da državne akcije u Rudniku željezne rude „Ljubija“ Prijedor proda firmi „Israeli investment group“. Rudaru iz Prijedora u Banjaluku su stigli sa 15- ak autobusa. Podršku im daju i radnici Željeznica.

Radnici su pismo, u kome izražavaju nezadovoljstvo ovom odlukom i upozorenje da bi „ArcelorMittal“ mogao da se povuče iz Prijedora, predali u Narodnu skupštinu Republike Srpske, koja se danas neće izjašnjavati o ovoj vladinoj odluci.

Rudarima se pridružila i opozicija iz NSRS. Prošli su zajedno pored zgrade vlade.

Sindikalci su, nakon sastanka s rukovodstvom preduzeća „ArcelorMittal“ Prijedor, donijeli odluku o protestima u Banjaluci, jer smatraju da je neizvjesna sudbina ovog preduzeća ako Izraelci kupe „Ljubiju“, o čemu je vlada donijela odluku 12. aprila i čeka se konačna odluka parlamenta, najvjerovatnije naredne sedmice.

Ukoliko bi „Israeli investment group“ kupio 64,9 posto državnih akcija u Rudniku željezne rude „Ljubija“, postaće vlasnici i 49 odsto akcija u „ArcelorMittalu“ Prijedor, a na osnovu odluke iz 2004. godine.

Predsjednik Sindikata „ArcelorMital“ Prijedor Milanko Stojnić je kazao da će radnici protestnom šetnjom poručiti nadležnima „da se ne igraju“ sa sudbinom 850 radnika prijedorskog „ArcelorMittala“.

Oko 12 sati radnici „Mittala“ će danas u Banjaluci krenuti od glavnog gradskog trga, proći kraj Narodne skupštine RS, gdje će predati pismo za poslanike i zatim protest završiti u Parku „Mladen Stojanović“ uz protivljenje prodaji „Ljubije“ Izraelcima, čija firma je ponudila za njene akcije 92 miliona KM, a „ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

Zasad nije izvjesno da li postoji skupštinska većina za potvrdu Vladine odluke, budući da DNS, stranka koja je dio vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, ne podržava prodaju „Ljubije“ preduzeću „Israeli investment group“, a protiv je i opozicija.