Недељко Гламочак: Которварошки полицајци могу бити осуђени, а Орић не може?!

Ослобађајућа пресуда Насеру Орићу понизила је сроднике жртава убијених у рату и породице које траже правду за своје настрадале. Ових дана дефинитивно је умрла правда у Бих.

Поводом одлуке суда  БиХ о ослобађајућој пресуди Насеру Орићу, поптпредсједник СДС-а, Недељко Гламочак, рекао је да је овом пресудом БиХ показала да није правна држава и да је правда још увијек у мраку, а провосуђе у сјенци политике јер је ова одлука донесена под утицајем политике. Вјероватно бошњачке политике и бошњачких странака, које утичу на исти суд  да се не рјешавају предмети корупције и криминала.

„Сјетимо се само да су овај Суд и Тужилаштво формирани политикама СНСД-а, ХДЗ-а и СДА које се и данас надопуњују. И како објаснити да Oрић није крив за убиства и наређивање убистава, и да се ослобађа, а да пред судом Републике Српске и БиХ  одговарају резервни полицајци из Котор Вароша (Ранко Стојановић пред судом у Републици Српској и Душко Максимовић пред судом у БиХ) који никога нису убили и нису били у могућности да ником нареде убиства.

Гламочак је предложио да одмах из затвора пусте све људе који су пресуђени пред судом РС и БиХ, а који извршавају казну у затворима у Републици Српској. Такође је предложио да Влада заузме став да сва лица која се процесуирају пред судом Бих, а којима сада тече процес, стане иза тих лица, и да они не иду више на рочишта, а да их правно и материјално обезбиједи.