Недељко Гламочак: Министри не могу тумачити пресуде окружних и врховних судова

Српска демократска странка осуђује јучерашњи наступ и тумачење пресуда највиших судских инстанци  које је изнијела министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију  Сребренка Голић о пресуди у случају Жељко Вулић против „Гранд трејда“.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Недељко Гламочак је данас на конференцији за новинаре поручио да Голићева не може тумачити пресуде окружних и врховних судова, слободно судијско увјерење и правне норме, које очигледно не познаје довољно.

„ Квалификације које је она изрекла могу се причати уз неку кафу у згради Владе, али оне не стоје потпредсједнику те институције. Министар треба знати да су одлуке Врховног суда РС извршне и проводиве и да се оне не могу тумачити на онакав начин“, наводи Гламочак.

Он је министарки Голић поручио да би њена улога била значајнија када би утврдила одговорност оних који су у поступку у заблуду довели суд и Министарство, а изложили непријатностима породицу Вулић,  додајући да су поред тога интервенцијом полиције била угрожена имовина и животи људи.

„Од министарке Голић тражимо да имплементира судску пресуду, а не да поново својим изјавама пријети породици Вулић најављујући да ће се наставити њихова агонија, обзиром да је она већ предвидјела какав ће бити исход одлуке суда.

Гламочак каже да је пресудом у случају Вулић бачен трачак наде за владавину права у Републици Српској након много година хаоса који је овде произвођен.

„СДС охрабрује судије који су донијели овакве пресуде и позива њихове колеге да се у свом раду држе закона и слободног судијског увјерења, искрености и поштења и да на тај начин дају свој допринос повратку правне државе. Подржавамо их да истјерају политику из правосуђа и сузбију дилове власти кумства и све остало што нарушава владавину права“, казао је Гламочак.

Поручује да СДС од министра унутрашњих послова Драган Лукача тражи да проведе истрагу и утврди која су лица у поступку доношења грађевинске дозволе за зграду „Гранд трејда“ кршила закон и да сносе одговорност за своја дјела.

Истиче да је значај ове пресуде што је донесена у интересу обичног човјека у односу на моћ, силу, новац ,дилове власти и кумства, који су били присутни у овом случају.

„У правосуђу у Српској има много судија који могу допринијети владавини права и СДС им даје пуну подршку да то учине, а пресуда у случају Вулић је најава да таква времена долазе“, поручује Гламочак.