Недељко Гламочак упутио отворено писмо Антону Касиповићу

Потпредсједник Српске демократске странке и посланик у Народној скупштини Републике Српске Недељко Гламочак упутио је отворено писмо министру правде у Влади Републике Српске Антону Касиповићу.

Поштовани министре правде господине Касиповићу,

Ресор који водите требало би да обезбиједи правду за све грађане Републике Српске. Правда је друштвени  коректив који треба да обезбиједи свим грађанима једнака права у складу са њиховим заслугама и потребама. Нажалост, морамо примјетити да од кад Ви стојите на челу тог ресора, правда се дијели селективно и  доступна је само појединцима из политичког табора из кога Ви долазите.

Дисквалификовали сте правду многима који живе у Републици Српској и због тога не заслужујете да Вас окитимо пијететом ове велике идеје иако она стоји у називу функције иза које тако вјешто волите да се сакријете.

Како другачије објаснити Ваше понашање према покојној Данијели Новаковић, главном правобраниоцу Републике Српске, жени која је само жељела одговорно и часно да обавља свој посао? Били сте упознати о мобингу који је проживљавала Данијела Новаковић а ниједним потезом нисте спријечили да се пакао који је проживљавала прекине.

Иако Вас је писмом од 29. новембра 2016. године Данијела Новаковић детаљно упознала са проблемима с којима се сусреће у раду и притисцима које проживљава од стране Мирка Стојчиновића нисте урадили ништа да јој помогнете.

И поред тога што је у истом писму од Вас тражила да поднесете захтјев за смјену Мирка Стојчиновића Народној скупштини Републике Српске, нисте урадили ништа по том питању.

Када је Мирко Стојчиновић због притиска јавности смијењен са позиције замјеника Главног правобраниоца Републике Српске а одмах послије смјене са тог мјеста предложен и изабран одлуком Владе Републике Српске за помоћника директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, нисте се успротивили иако сте знали да је против Мирка Стојчиновића поднешена кривична пријава и да због тога Стојчиновић нема ни правно ни морално упориште за ово имeновање. Ни Ви ни министар унутрашњих послова Драган Лукач нисте се супротставили именовању на сједници Владе већ сте ћутали. Ћутали сте, господине Касиповићу, и гласали!

Добро Вам је познато да је у горе наведеном писму Данијела Новаковић упозоравала и тражила да испитате везе Мирка Стојчиновића и Борислава Јеличића. Нисте нашли за сходно да то урадите. Данас, послије свега виђеног јасно је због чега сте све то игнорисали и зашто сте пред Народну скупштину изашли са приједлогом да се Борислав Јеличић именује за замјеника главног правобраниоца Републике Српске.

Данијела Новаковић Вам је тражила подршку и помоћ од институција Републике Српске, а првенствено од свог ресорног министра. Умјесто заштите, након што је јавно проговорила о притисцима, добила је позив да дође у Ваш кабинет. Да ли је тачно, министре Касиповићу, да сте Данијелу Новаковић позвали у свој кабинет након сједнице Народне скупштине Републике Српске, након што је јавно проговорила о притисцима које се врше на њу? Да ли је том састанку присуствовао и тадашњи замјеник правобраниоца, данас оптужени Мирко Стојчиновић или тачније речено када је Данијела Новаковић стигла Ви сте већ у свом кабинету сједили са Стојчиновићем?

Одговорите грађанима Републике Српске шта сте предузели да заштитите главног републичког правобраниоца Данијелу Новаковић како би часно и савјесно наставила штитити интересе Републике Српске, да ли сте тражили полицијску заштиту за њу и чланове њене породице, да ли сте тражили од Министарства унутрашњих послова, Тужилаштва Републике Српске или неке друге надлежне институције да испитају наводе на које је указивала. Или сте господине Касиповићу тражили да поднесе оставку. Јавност би да чује шта сте учинили да заштите Устав, закон и главног републичког правобраниоца, јер штитећи њих чувате Републику Српску.

Ви сте као министар правде, у два наврата предложили Народној скупштини Републике Српске два замјеника правобраниоца, која су данас суочена са оптужбама за извршење кривичних дјела. На овај начин сте лично учествовали у свјесној намјери да сумњива лица изгласа Народна скупштина и тиме наштетили њеном дигнитету. Да ли сте свјесно обмањивали у оба случаја Народну скупштину господине Касиповићу? Индиција да јесте стоји у чињеници да сте приликом именовања Борислава Јелачића били упозоравани од народних посланика да повучете приједлог јер се ради о лицу за којег је главни републички правобранилац Данијела Новаковић својевремено указивала на незаконит рад. Ни тад, као ни претходно када сте требали заштитити главног републичког правобраниоца, нисте предузели ништа. Нисте хтјели, нисте смјели, данас је небитно, нанијели сте несагледиву штету Републици Српској.

Да ли је Вама као сасвим обичном грађанину Републике Српске нормално да два пута у кратком времену предложите за „првог адвоката“ највећег града у Републици Српској лица оптужена за извршење кривичних дјела. Да Вас подсјетимо господине министре, правобранилац штити интересе Републике Српске, а не врши кривична дјела против интереса Републике Српске?

И на крају, питамо Вас министре да ли Вам је познато зашто Социјалистичка партија није била за именовање Милимира Говедарице на мјесто Главног правобраниоца Републике Српске? Да ли је можда и нови главни републички правобранилац умијешан у једну од афера? О тој умијешаности током 2015. године многи медији су писали. Избором Милимира Говедарице сви медијски натписи су нестали из медијских архива. Питамо Вас да ли Вам је познато ко је све учествовао у медијском чишћењу биографије новог републичког правобраниоца Милимира Говедарице?

Позивамо вас да задржите минимум поштовања према институцијама и грађанима Републике Српске и поднесете оставку на функцију министра правде и потпредсједника Владе Републике Српске. Толико се законски и људски још може учинити.