Неколегијалност иде пре отказа

Примјећујете да је некада пажљив и обзиран колега одједном постао неколегијалан? Можда је то знак да размишља о напуштању посла.

Људи који размишљају о напуштању посла престају да помажу тренутним колегама јер више не осећају обавезу да им чине услуге, показује студија Универзитета у Ексетеру. Уместо да троше енергију узалуд, они почињу да се фокусирају на нове људе који им могу помоћи да пронађу други посао. Ипак, труде се да задрже контакт са људима које сматрају пријатељима јер се плаше да ће бити без блиских колега кад оду у другу фирму и да неће имати времена за стварање нових односа.

У испитивању је учествовао 121 запослени из осам здравствених организација у Холандији. Испоставило се да на послу стварамо везе са два типа колега. Први су саветници који нам помажу да дајемо максимум и захваљујући чијој подршци мислимо да можемо да остваримо своје циљеве. Други тип колега су пријатељи који дају друштвену и емотивну потпору и помажу да се осећамо као да припадамо фирми. У првој групи су најчешће људи који раде дуже и имају вишу функцију, а у другој колеге сличних година, погледа на посао, нивоа у хијерархији.