Nema više nadoknade neradnih dana, za nastavnike i đake

Prosvjetari i učenici u RS neće više morati da nadoknađuju praznične dane, radne nenastavne dane i časove u slučajevima vanrednih situacija.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS potvrdilo je da je novim Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju propisano da je škola dužna da realizuje predviđeni fond nastavnih časova u obimu ne manjem od 95 odsto. Time je omogućeno školama da ne nadoknađuju praznične dane, radne nenastavne dane i časove u slučajevima vanrednih situacija.

– Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju propisano je da nastava u školskoj godini traje 36 nastavnih sedmica ili 180 nastavnih dana, osim u završnom razredu, gdje nastava traje 34 nastavne sedmice, odnosno 170 nastavnih dana – naveli su iz ministarstva i dodali da nenastavne aktivnosti poput odlaska na Sajam zanimanja ili u Spomen-područje Donja Gradina predstavljaju veoma svrsishodne dane i važan segment vaspitno-obrazovnog rada.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić kazao je da je čitava priča potekla od sindikata i da su tražili malo bolju varijantu, ali da je i ovo korak naprijed.

– U srednjem obrazovanju pravilo kaže da se nastavni plan i program mora boto ispunjen najmanje 95 odsto, što daje nekih devet dana u toku školske godine. Mi smo samo tražili tih pet odsto, to jest da se ne nadoknađuju praznici. Ako su 1. i 2. maj neradni dani za sve, onda su i za mene. Ali ne, mi to moramo nadoknađivati samo zato što u zakonu piše da moramo imati 100 odsto ispunjen plan i program – navodi Gnjatić.

Ističe da se nadoknađuje sve, od 1. maja, odlaska na ekskurziju, Dana Republike, elementarnih nepogoda…

– U osnovnoj školi nema neradnog dana. Moram imati sve upisane časove. Novi zakon je napravio pomak u odnosu na prethodni, ali nije do kraja uvaženo mišljenje sindikata. Sada stoji odrednica “možda” kod 95 odsto ispunjavanja plana i programa, to jest ako odobri ministar – kaže Gnjatić.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Banjaluka Miroslav Popržen podsjetio je da su radnici u osnovnim školama do 2008. godine imali isti status kao i njihove kolege koje rade u srednjim školama kada im je tih pet odsto ukinuto.

– Praktično 2008. godine radnicima u osnovnim školama su oduzeti praznici, tako da je ovim zakonom vraćeno ono što smo imali. Ovo je pozitivna stvar jer sada nećemo ući u 15. i 20. jul, kada je nemoguće raditi sa đacima. Pohvala za ministra koji je imao sluha jer mi smo to tražili prije, ali niko nije imao sluha – kaže Popržen.

Ističe da zbog toga neće ispaštati ni đaci ni nastavni program.

– Na početku godine se napravi plan rada i kalendar, tako da neće trpjeti ni đaci, ni nastava zbog tih par dana – rekao je Popržen i osvrnuo se na period iz 2014. godine kada su RS zahvatile velike poplave i kada je nastava završena protiv zakona jer je proglašeno stanje elementarne nepogode, a škola faktički nije prekinuta.