Непрестани раст цијене огрјева и несташица брине грађане који се још нису обезбиједили

Грађани у РС који нису купили огрев с разлогом су забринути, јер цијена огревног дрвета не престаје дивљати и на поједним мјестима премашује 100 КМ за метар, а на више мјеста влада и несташица.

Како су потврдили у бањалучкој фирми “Лана експорт-импорт”, свакодневно их зову потенцијални купци и траже огрев.

“Цијена палете букве је 200 КМ, а у њој има 1,7 метара, док је храст 190 КМ”, кажу у овом предузећу.

Разни су фактори поскупљења дрвета, кажу они који се баве сјечом, од скупог горива, недостатка радне снаге, извоза, а у Бањалуци су и потребе нове топлане на дрвну сјечку утицале на несташицу, али и поскупљење.

Неколико бањалучких трговаца које смо назвали рекли су нам да немају дрва на стању и да влада несташица за домаћинства.

“Богами, како је кренуло биће дрва и скупља, опет зависи од зиме. Већ сада су скупа, али тако је код свих јер је све помало утицало на поскупљења. Ја нанијети не могу, људи зову, али трудим се да не обећавам оно што не могу испунити”, каже један продавац из Челинца, који тренутно дрва продаје за око 90 КМ.

У другим градовима такође је помама за дрвима и без обзира на цијене које су папрене – дрва нема.

“Сви се некако ослоне на овај период за куповину дрва и сад ми не можемо све испоштовати, јер свака клипица плане унапријед. Дрва су додуше и љетос била скупа, али у овом периоду и како зима тече могу бити само скупља“, каже један продавац из околине Приједора.

По свему судећи, многи који нису љетос купили дрва, када су такође била скупа (70-80 КМ по метру), могли би зимус цвокотати, јер осим незапамћеног дивљања цијена, влада и несташица огрева.

Слично је у ФБиХ, а како се ближи сезона гријања није искључено да ће цијене свуда додатно расти. Подсјећамо да је у УСК цијена метра дрва, за разлику од прошлогодишњих 70 до 80 КМ, недавно достезала и до 130 КМ, па су чак надлежни наредили инспекцији да изађе на терен и спријечи незаконито дивљање цијена.

Један продавач из Сарајева истиче да код њега метар буковог дрвета кошта 90 КМ те да потражње има, али да је врло могуће ново поскупљење.

Осим тога, грађани се жале да не могу наћи ни цјепаче нити раднике који режу дрва, јер су сви заузети па им купљене метарице знају чекати у дворишту док се не снађу за пилање и цијепање, а многи се сами хватају сјекире.

“Ево већ десет дана чекам човјека да ми дође с циркуларом да реже дрва, обећава сваки дан и још га нема, каже да га зову на све стране. Иако сам пензионер и болестан, ухватио сам се сјекире и помало цијепам“, каже Миле А. из Бањалуке.

Тона пелета тренутно кошта око 370 КМ, а брикета око 250 КМ.

Подсјећамо, лани је у јесен због несташице пелет био и до 600 КМ, а годину раније био је испод 300 КМ по тони.

Дрва су лани била 65-75 КМ по метру, док су исцијепана била десетак КМ скупља, а палет је коштао 150-170 КМ.