(Не)уставност закона: Хоће ли Уставни суд БиХ спасити нас Закона о акцизама?!

Уставни суд Босне и Херцеговине на данас заказаној сједници изјасниће се о уставности усвајања сета закона о акцизама који су довели до повећања цијена горива у БиХ.

 

Јавности у Босни и Херцеговини данас би требало бити познато да ли ће Уставни суд БиХ ставити ван снаге одредбе усвојених закона те на тај начин вратити цијене горива на износе који су били прије усвајања спорних закона.

Наиме, на дневном реду 108. Пленарне сједнице Уставног суда Босне и Херцеговине заказане за 15. и 16. фебруар 2018. године као тачка дневног реда налази се Захтјев деветнаест посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у Босни и Херцеговини, Закона о измјенама и допуни Закона о уплатама на Јединствени рачун и распођели прихода и Закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у Босни и Херцеговини.

Захтјев за оцјену уставности поднијели су Младен Босић, Александра Пандуревић, Борислав Бојић, Ненад Лалић, Момчило Новаковић, Ђорђо Крчмар, Жељко Комшић, Дамир Бећировић, Маја Гасал-Вражалица, Менсура Бегановић, Ханка Вајзовић, Саша Магазиновић, Денис Бећировић, Мирсад Мешић, Сенад шепић, Салко Соколовић, Садик Ахметовић, Јасмин Емрић и Заим Бацковић.

Апелацијом се тражи да Уставни суд БиХ до доношења своје коначне одлуке о сету закона о акцизама донесе привремену мјеру, односно да до тада обустави њихову примјену.

Кључна измјена модификованог закона о акцизама односи се на чињеницу да се не повећавају акцизе, осим на биогорива и биотечности, него се за 0,15 КМ повећавају путарине. За закон, односно повећање акциза гласала су 22 посланика, док је 20 било против.

За сет закон о акцизама, односно путаринама, гласали су посланици СДА, СНСД-а, СББ-а, ХЏ-а БиХ и ХЏ-а 1990, док су против били чланови клубова посланика ДФ-а, СДС-а, Независног блока, независни посланик Ђорђо Крчмар, те посланици БПС-а и А-СДА.

Парламентарци су у захтјеву за оцјену уставности навели да је Представнички дом ПСБиХ прекршио чланове Устава БиХ који се односе на демократска начела, надлежности Парламентарне скупштине БиХ и Савјета министара БиХ.

Посебно су истакли чињеницу да је Представнички дом ПСБиХ разматрао сет закона о акцизама као приједлог Дома народа ПСБиХ, а не приједлог Савјета министара БиХ. Како је наведено, у овом случају свјесно су учињене бројне повреде Пословника Дома народа ПСБиХ и Пословника Представничког дома ПСБиХ. Парламентарци су навели и да је Дом народа ПСБиХ преузимањем три приједлога закона од стварног предлагача Савјета министара БиХ преузео и функцију извршне власти, чиме је нарушена трипаритетна пођела и независност власти у БиХ.

У захтјеву за оцјену уставности Уставни суд БиХ информисан је и да је Парламентарна скупштина БиХ усвојила различите текстове два закона из сета закона о акцизама. Наиме, садржајно се разликују верзије закона на босанском и хрватском језику од верзије закона која је написана на српском језику. Ријеч је о Закону о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ и Закону о измјенама и допуни Закона о уплатама на јединствени рачун и распођели прихода.