Нови пројекти за мјесне заједнице

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан и представници мјесних заједница сумирали су резултате евалуације пројектних апликација којима су мјесне заједнице учествовале на првом јавном позиву у оквиру пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини“.

 

 По ријечима начелника Сакана реализовано је 6 пројеката укупне вриједности 145.190 КМ, уз учешће општине од 43.654 КМ.

„На овај начин жељели смо да нагласимо улогу мјесних заједница, као центара директног учешћа грађана у општинским процесима. Успјели смо у сарадњи са УНДП-ом да реконструишемо Дом културе у Масловарама, уредимо игралиште у Забрђу и опремимо просторије за рад Мјесне заједнице Котор Варош, ускоро се очекује увођење извођача радова за асфалтирање пута у Каламандама, а у припреми је реализација пројеката Унапређење безбиједности дјеце у саобраћају у Ободнику и Одводња оборинских вода у Врбањцима“, истакао је Сакан.

Општина Котор Варош је такође финансирала пројекат из програма Старт-ап дани под називом „Медена кућица“, који се заснива на породичном бизнису производње медених кошница.

“За ову намјену издвојили смо 2.250 КМ, чиме смо показали показали спремност да подржимо индивидуални допринос на друштвеном нивоу“, додао је Сакан.

У току су активности на реализацији 6 нових пројектних приједлога за Мјесне заједнице у вриједности од 135.020 КМ.

Са представницима Мјесних заједница начелник Сакан је разговарао о неопходности рјешавања администратвиних баријера за почетак имплементације поднесених пројектних апликација.

„Ријеч је о пројектима који ће умногоме допринијети бољем и квалитетнијем животу мјештана и значајно унаприједити рад мјесних заједница“, рекао је Сакан.

За шест пројеката, под називом Санација унутрашњег дијела Дома културе у Масловарама, Изградња ЛЕД расвјете и санација постојеће у ужем центру у Грабовици, Јесте л чули људи игралише се буди у Ободнику, Асфалтирање пута у Забрђу и локалног пута у Савићима и Радост за све у Котор Варошу, општина ће издвојити средства у износу од 33.283 КМ.

Састанак представника Мјесних заједница са начелником општине је активност која се реализује у оквиру пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини“ који је заједнички пројекат Владе Швицарске и Владе Шведске, а спроводи га Развојни програм Уједињених нација (УНДП).