Ново задужење од 47 милиона евра

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку одлуку о прихватању задужења Српске према Европској инвестиционој банци за додатно финансирање по пројекту изградње ауто-пута Бањалука-Добој у износу од 47 милиона евра, ради обезбјеђења додатних средстава потребних за завршетак изградње тог ауто-пута.

 

Посланици Народне скупштине РС расправљали су и о Владином Приједлогу одлуке о задужењу за реструктурисање „Жељезнице“ у износу од 51 милион евра, по хитном поступку.

Циљ Владиног пројекта је унапређење оперативне ефикасности и финансијске одрживости „Жељезница Републике Српске“ – тврди ресорни министар. Најављује и отпуштање великог броја радника из овог јавног предузећа.

Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић истакао је да је сврха власничког реструктурисања и обезбјеђење стоодстотног власништва Републике Српске над акцијским капиталом `Жељезница`, с обзиром на то да је и у претходном периоду Српска била једини власник који је посредством субвенција помагао пословање предузећа, што се очекује у будућем периоду, а на улагања мањинских акционара се не може рачунати.

Према његовим ријечима, организационо реструктурисање биће спроведено смањењем броја запослених, раздвајањем послова инфраструктуре на рачуноводствено и управљачки потпуно одвојене организационе цјелине, те формирањем профитних центара од појединих организационих дијелова предузећа.

Трнинић је нагласио да је планирано да број запослених буде смањен за 1.000 радника, и то 500 до краја ове године и преосталих 500 до окончања процеса реструктурисања.

Опозиција категорична: Ново задужење је ново завлачење руку у џеп грађана.

„`Жељезнице` су 2006. године биле у плусу и за 12 година сте направили 300 милиона дуга. И сад хоћете да нас убиједите да вам дамо још 100 милиона да ви направили неки позитиван посао. Од тих 54 милиона евра пола иде на допринсое и потраживања радницима и ко је одговароа за то што имате толика дуговања.Видмо ико“, рекао је посланик СДС-а Давор шешић.

Миладин Станић, посланик СДС-а да нема веће издаје од овог задужења.

„Ви ћете презадужити РС и довести да о њој више не одлучује Влада нити Народна скупштина РС, већ свјетске финансијске организације. Ова прича о реструктурирања `Жељезница` је преливање из супљег у празно, од овог пројекта нема ниста. Влада цитава нека ме демантује. Ово је само продубљава лоповлук у тој фирми“, каже Станић.

Бранислав Бореновић, посланик ПДП сматра да не треба да се награђују губиташи.

„Ово задуживање је порука власти да је пожељно правити губитак и да ће бити награђени новим средствима“, сматра Бореновић.

Драган Чавић, посланик НДП-а тврди да Влада Српске диже кредит да би измирила обавезе према себи.

Расправа реструктурисању „Жељезница Републике Српске“ је прекинута. Наставак је заказан за 20. фебруар.