Обиљежен Дан бораца Републике Српске

Полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа на централном Спомен-обиљежју, у општини Котор Варош данас је обиљежен Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата и Дан Борачке организације Републике Српске.

Цвијеће су положили представници општинске Борачке организације и делегација општине Котор Варош.

Архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић служио је помен за погинуле борце Војске Републике Српске.

Он је одао захвалност погинулим борцима, истичући да се бол и туга породица не може умањити, али да сјећање на њих треба да остане трајно.

Предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић рекао је да је обавеза садашњих, као и генерација које долазе, да чувају сјећање на ослободилачке ратове српског народа и хероје који су у њима погинули.

,,Сјећамо се наших погинулих сабораца и обиљежавамо Дан бораца истовремено шаљући поруке мира, жеље за слободом и љубави према Републици Српској која је гарант опстанка српског народа на овим просторима“, истакао је Савановић и додао да је 305 бораца положило живот за одбрану Котор Вароша.

Он је честитао празник и истакао да је 14. фебруар један од најзначајнијих датума у историји српског народа.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан нагласио је да је обиљежавање Дана бораца залог будућим генерацијама да чувају вриједности српског народа на овим просторима.

,,Данас дајемо помен јунацима који су положили своје животе за стварање Републике Српске и тиме стали у ред српских јунака, који су вијековима бранили вриједности српског народа и државе“, поручио је Сакан.

У одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.