Обиљежен дан Прве лаке которварошке бригаде

Служењем парастоса и полагањем вијенаца код Спомен- обиљежја погинулим борцима у Котор Варошу данас 11. јуна је обиљежено 29 година од формирања Прве лаке которварошке пјешадијске бригаде, чијих је 109 припадника дало живот за одбрану Републике Српске.

Парастос за погинуле борце служио је протонамјесник Дамир Врховац, који је рекао да је Прва лака которварошка пјешадијска бригада имала изузетан значај у судбоносним временима јер је заштитила Србе на овом подручју и помогла одбрани Републике
Српске.

,,Имена погинулих бораца заувијек ће остати уписана у олтару слободе – да буду вјечни путоказ и свијетао примјер покољењима која долазе – како се љуби слобода и своја родна груда“, нагласио је Врховац.

Предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић истакао је да су 363 припадника Которварошке бригаде теже или лакше рањена у одбрамбено- отаџбинском рату.

,,Окупљањем и обиљежавањем, уз парастос и полагање вијенаца, чувамо успомену на драге људе који су заслужни за све што данас имамо“, нагласио је Савановић.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је рекао да никада не смију бити заборављени они који су уградили себе у „гранични камен“ отаџбине и дјелом задужили нове генерације.

Вијенце код Спомен-обиљежја положиле су делегације општинске Борачке организације Котор Варош и Челинац и делегација општине Котор Варош.