Обиљежене 32 године од формирања которварошке бригаде

Служењем парастоса и полагањем вијенаца код Спомен- обиљежја погинулим борцима у Котор Варошу данас су обиљежене 32 године од формирања Прве лаке которварошке пјешадијске бригаде, чијих је 109 припадника дало живот за одбрану Републике Српске.

Парастос за погинуле борце служио је архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић, који је рекао да је Прва лака которварошка пјешадијска бригада имала изузетан значај у судбоносним временима јер је заштитила Србе на овом подручју и помогла одбрани Републике Српске.

,,Имена погинулих бораца заувијек ће остати уписана у олтару слободе – да буду вјечни путоказ и свијетао примјер покољењима која долазе – како се љуби слобода и своја родна груда“, нагласио је Нарић.

Предсједник предсједништва Борачке организације Републике Српске Милован Гагић је истакао да је ратни пут Которварошке бригаде био трновит и тежак, те да су дијелови јединица као и комплетна бригада учествовали на которварошком, влашићком, посавском, маглајском и теслићком ратишту.

,,Которварошка лака пјешадијска бригада имала је изузетан значај у судбоносним временима, јер је заштитила српски народ и помогла стварању Републике Српске, а настала је из потребе српског народа за одбраном“, поручио је Гагић.

Предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић подсјетио је да су 363 припадника Которварошке бригаде теже или лакше рањена у одбрамбено- отаџбинском рату.

,,Окупљањем и обиљежавањем, уз парастос и полагање вијенаца, чувамо успомену на драге људе који су заслужни за све што данас имамо“, напоменуо је Савановић.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је рекао да никада не смију бити заборављени они који су уградили себе у „гранични камен“ отаџбине и дјелом задужили нове генерације.

О ратном путу Прве лаке которварошке пјешадијске бригаде говорио је мајор Недељко Микић, командант 1. батаљона.

Вијенце и цвијеће код Спомен-обиљежја положиле су делегације републичке, которварошке, теслићке, кнежевске и челиначке Борачке организације, Полицијске станице и општине Котор Варош.