Od besplatnog do paprene takse

Pojedine opštine prijedorske regije mlade podstiču da ulaze u brak besplatnim vjenčanjima, dok određene zajednice taj svečani čin masno naplaćuju.

Primjera radi, u opštini Oštra Luka odlučili su da mladima ne naplaćuju vjenčanja, kako bi im pomogli da bez dodatnih troškova uplove u bračnu zajednicu. Portparol ove opštine Dalibor Ljuboja kaže da se svi koji odluče da stanu na ludi kamen mogu bez naknade vjenčati kod matičara svakim radnim danom.

„Ukoliko se izlazi na teren, odnosno ako matičar treba da ide na vjenčanje u neku od svečanih sala tada su mladenci dužni da plate samo simboličnu taksu od 10 KM“, izjavio je Ljuboja.

Za razliku od ove lokalne zajednice, Kostajnica i Krupa na Uni otišle su korak dalje pa su mladence oslobodili i plaćanja takse. To se pokazalo uspješnim kada se uzme u obzir da je u ovim malim opštinama u protekloj godini u bračne vode uplovilo oko 40 parova.

Ipak, mnogi koji se odluče da građansko vjenčanje obave u nekom svečanom ambijentu u Prijedoru će za taj „hir masno platiti“. Načelnica Odjeljenja za opštu upravu grada Prijedora Jasminka Murselović kaže da se u tim slučajevima treba izdvojiti 216 KM.

„Matičar i odbornik izlazak na teren naplaćaju po 50 KM, dok se za izlazak 116 KM uplaćuje u gradsku kasu. Uračunati su porezi na ovaj prihod matičara i odbornika“, rekla je Murselovićeva.

Ona ističe da je to odluka gradskog parlamenta.

„Matičari i odbornici odlaze u ugostiteljke objekte ili na neka mjesta na otvorenom prostoru, ponekad i na Mrakovicu, i tada imaju troškove. Rade u svoje slobodno vrijeme, poslijepodne radnim danima ili vikendom“, kaže Murselovićeva.

Naglašava da mladenci ukoliko žele da prođu bez troškova onda se mogu besplatno vjenčati u kancelariji gradske uprave tokom radnog vremena.

U Novom Gradu, koji je od Prijedora udaljen samo 30 kilometara, mladenci svečani čin mogu da obave skoro duplo jeftinije.

„Pored vjenčanja u prostorijama matičara, imamo kancelarije i na području pet sela, gdje se taksa za vjenčanje plaća 60 KM. Kada se gradsko vjenčanje obavlja u motelima ili nekim drugim privatnim objektima plaća se 150 KM, od čega po 20 KM dobijaju matičar i odbornik za svoje troškove“, rekao je Ljuban Knežević, načelnik Odjeljenja ua opštu upravu Novog Grada.

U Kozarskoj Dubici možete da birate salu u zgradi opštine u kojoj ćete se vjenčati, i to samo za 20 KM.

„Kada se taj čin obavlja u ugostiteljskim objektima onda se sklapanje braka naplaćuje 100 KM, od čega odbornik dobija 30 KM, a matičar 20 KM“, kaže Dušan Drljić, načelnik dubičkog Odjeljenja za opštu upravu.

Naime, mladenci mogu da se vjenčavaju u bilo kojoj lokalnoj zajednici u Republici Srpskoj, ali zbog plaćanja prevoza nije zabilježeno znatno prelaženje u druge opštine.

(EuroBlic)